Lokale mythen over het voortbestaan Flores-mens 1

Met lichte verbazing las ik in de twee artikelen over de Flores-mens (NRC Handelsblad, 28 oktober) hoe de lokale mythen over het voortbestaan van een kleine mensen- (of mensapen)soort op Sumatra en Flores weer eens opduiken, met alle hoop op een levende missing link. Ik denk dat er geen min of meer geïsoleerde en traditionele samenleving op aarde bestaat die deze verhalen niet kent. Het is een universeel mechanisme om wezens uit de lokale geestenwereld, die zich in de wilde natuur manifesteert, menselijk, maar dan net anders, voor te stellen: als hybride wezens tussen natuur en cultuur in. In de Himalaya huist de Yeti, in China de Yeren. In Amerika geloven indianen, maar ook veel niet-indianen, in de Sasquatch of Big Foot. Ook in Ierland worden sporadisch Little People waargenomen, maar weinigen zullen dat met historische of biologische feitelijkheden verbinden. Al is het in een enkel geval goed dit soort cryptozoölogische waarnemingen serieus te nemen.

Op de Achterpagina van 18-1-95 schreef ik over een Engelse journaliste die in mijn voormalig onderzoeksgebied, Midden-Sumatra, op zoek was gegaan naar de genoemde mensaap of aapmens. Ze heeft na 7 jaar intensief onderzoek geen enkel bewijs gevonden. Jammer natuurlijk, want twijfels zijn op dit gebied veel leuker dan zekerheden.

    • Cultureel Antropoloog
    • Jet Bakels