Leonard Cohen

Een slechte plaat kan Leonard Cohen niet maken, al zou hij met zijn diepdonkerbruine stem het telefoonboek opdreunen. Dat scheelt niet veel op de cd Dear Heather, waarbij hij de zang veelal overlaat aan producers Sharon Robinson en Anjani Thomas. Tegen die achtergrond van koesterende vrouwenstemmen fluistert of zingzegt de 70-jarige brombeer zijn teksten. Of gedichten van anderen, waaruit weer eens blijkt hoe Cohen poëzie en muziek altijd als elkaar versterkende disciplines beschouwd heeft. Soms is zijn vocaal minimalisme teleurstellend: in het uit één zin bestaande titelnummer of het door zijn harem gekweelde `Morning glory'. Een `Chelsea hotel #2' staat er dit keer niet op. Maar die paar keer dat de oude bard zijn sonore stembanden laat brommen is het meteen raak, met name in het van zelfkennis getuigende `Because of': `Because of a few songs where I spoke of their mystery/Women have been exceptionally kind to my old age'. Waardig oud worden kan in Cohens geval door te mijmeren over waardig oud worden.

Dear Heather

(Columbia)

***

    • Jan Vollaard