Lelijke laars look-a-like

De dure, plompe schapenlaars Ugg (van `ugly': lelijk) heeft veel navolging gekregen, zien Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst).

Vorig jaar winter zag je ze opeens overal: de Ugg-laars (van `ugly': lelijk) – een plompe Australische schapenleren laars gevoerd met schapenbont. Dat de Ugg's niet goedkoop zijn, weten we. Een voering van 100 procent schapenbont heeft nu eenmaal een prijs. Maar een rage, vooral als het artikel duur is, creëert altijd (goedkopere) kopieën.

Kitty Lakeman heeft bewust voor een afgeleide van Ugg gekozen. ,,Ik vind dat je de echte Ugg's te veel ziet'', zegt ze. ,,Bovendien vind ik de look gewoon te.'' Ze viel voor haar Bronx laarzen vanwege de beertjes en de borduursels. ,,Ik vind de echte Ugg's veel te duur en hiermee kan ik mezelf ook beter onderscheiden.'' De prijs van haar laarzen: 99 euro. De echte Uggs zijn te koop vanaf 200 euro.

Natasja Windzak heeft maar 15 euro betaald voor haar Timberland-variant. En ook Natasja koos voor haar laarzen omdat ze ,,anders zijn dan het origineel'' en ook zij zich zo beter kan onderscheiden.

De rage heeft zich in alle windhoeken genesteld. Willy de Boer uit Urk kent ze uit de blaadjes maar ,,ik vind ze aartslelijk'' roept ze keihard. Ook zij heeft zich gewend tot Sacha voor een elegantere versie van 99 euro.

En dan Daisy. Met haar 10 jaar weet ze echt wel wat er speelt. Toen ze afgelopen zomer de Celebrity zat te lezen zag ze haar heldin op Ugg's. ,,Paris Hilton had ze aan en m'n tante heeft ook de echte'', vertelt ze vol bewondering. Voor 60 euro kan ook Daisy meedoen aan de rage. ,,Er is ook een speciale Barbie met Ugg's'', weet Daisy.

Duur of niet – op straat zijn net zo veel echte Uggs's te zien als kopieën en varianten. Alleen: waar is de man op Ugg's? Terwijl de laars in Australië populair is bij de surfdudes, moeten we hier de eerste man op Ugg's nog tegenkomen.

    • Chantal Keizer