Krystian Zimerman

Voor de Pool Krystian Zimerman is Rachmaninovs eigen opname van het Tweede pianoconcert een raadsel. ,,Hij durfde te weinig. Het is alsof hij het wezen van zijn eigen werk niet begrijpt. Men moet het concert niet `spelen' maar `leven', door her en der alle remmingen te laten varen en zich volledig over te geven aan het gevoel.''In zijn opname van Rach II, gemaakt in Boston met Seiji Ozawa, vertelt Zimerman een Russisch verhaal, heel langzaam en zwaarmoedig beginnend, vanuit stilstand moeizaam aantrekkend. We horen Rachmaninov zich ontworstelen aan de stad. Hij komt buiten en is rusteloos, opgewonden, pathetisch, zijn hoofd vol grillige speelse en elegante muziek. Dan komt hij in een dromerig berkenbos, hervindt zijn innerlijke rust en keert terug naar de stad, waar hij zijn indrukken reproduceert tijdens een groots en briljant concert.

Rachmaninov Pianoconcerten 1

2 DG 459 643-2

*****

    • Kasper Jansen