Koeman?

Ajax stelt teleur in de competitie en de Champions League. Technisch-directeur Van Gaal is opgestapt;

de sportieve doelstellingen zijn bijgesteld. Krijgt coach Ronald Koeman de ploeg nog aan de praat?

Henk Spaan, sportjournalist: ,,Moeilijk te beantwoorden. Voetbal is zo onvoorspelbaar. Als je kijkt naar de ontwikkeling van dit team de afgelopen tweeënhalf jaar, zit er geen verbetering in. Op grond van die ervaring en de niet al te florissante contacten tussen Koeman en de spelers, kun je zeggen dat het niet meer lukt deze ploeg aan de praat te krijgen. Hij moet weg als je kijkt naar de ontwikkeling van dit elftal. Maar misschien zit hij er nog wel het hele seizoen. Directie en bestuur hebben Van Gaal weggestuurd en gekozen voor Koeman, waarmee hij onkwetsbaar is. Het spel van Ajax ziet er niet goed uit. Als je het vergelijkt met AZ, is duidelijk dat het echte voetbal in Alkmaar wordt gespeeld. Bij Ajax zijn veel binnenbrandjes uitgebroken op het veld. Eerst met Sneijder en nu met Sonck (maakte afkeurende gebaren na wissel in thuiswedstrijd tegen NEC, red.). Als zelfs een brave Belg zich sterk genoeg voelt om dat te doen, zou je kunnen concluderen dat het overwicht van Koeman niet meer is wat het geweest is.''

Bobby Haarms, erelid, werkte bij Ajax als assistent-, jeugd- en hersteltrainer: ,,Heel droevig wat er nu gebeurt. In mijn tijd heeft de club ook wel eens in een dipje gezeten. Ik vind niet dat Ajax een andere trainer nodig heeft. Koeman is een goede trainer. Als je bij een topclub werkt, heb je wat in je mars. Koeman en zijn assistenten zijn druk bezig om de boel weer aan de gang te krijgen.''

Henk (wil niet met achternaam in krant), voorzitter Onafhankelijke Fanclub Ajax: ,,Ik denk het niet. Er is geen chemie tussen directie, technische staf en spelers. Een trainer zit gemiddeld drie jaar bij een club en plukt in zijn laatste jaar de vruchten. In plaats daarvan zitten wij nu op de blaren. Dus mag je je afvragen of Koeman de goede man is. De schuld ligt niet alleen bij de technische staf, maar ook bij de directie. De spelers gaan ook niet vrijuit. Ze zijn verwend. Als je vroeger gebaren maakte naar de bank, werd je als speler twee maanden geschorst. Verliezen is niet erg, mits er strijd wordt geleverd.''

John Rep, oud-speler van Ajax: ,,Het lijkt er wel op dat Koeman de ploeg niet meer aan de praat krijgt. Je zag het aankomen. Er zijn zoveel kleine incidenten geweest. Of dat toeval is of de schuld van Koeman, weet ik niet. Het zit in elk geval niet goed bij Ajax. De verwachtingen zijn hoog en ze hebben geen geweldig elftal. Ze zijn ongelukkig geweest met aankopen, maar dat is al jaren zo. Als je kijkt naar de reacties van spelers die vinden dat ze onterecht op de bank zitten, zou je zeggen dat Koeman geen overwicht heeft. Het zijn wel verwende snotjochies. Geen makkelijk elftal om mee te werken als coach.''

Jan van Halst, speelde bij Ajax onder coach Koeman: ,,Dat is afhankelijk van het aantrekken van twee routiniers. Er is nu onvoldoende hiërarchie in de spelersgroep. In het verleden had je oudere spelers als Richard Witschge of Fred Grim. Die heb je nodig voor het overwicht op de groep. Dat lukt geen trainer in zijn eentje. Als Koeman zou moeten vertrekken, is dat niet terecht. Hij heeft Ajax teruggebracht naar het kampioenschap en heeft in Europa aan de deur geklopt. Koeman is de dupe van de verkoop van diverse spelers zonder dat er oudere spelers voor zijn teruggekomen. Het slechte spel is wel zorgwekkend. Koeman zit er nu drie jaar. Dat is lang voor een coach, zeker bij een topclub. Misschien is een nieuwe stap in zijn carrière goed voor hem.''

Jan Reker, directeur vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV): ,,Waarom niet? Ook andere clubs hebben periodes gehad waarin ze een aantal wedstrijden op rij verloren. Geen overwicht? Dat ligt meer aan de onvolwassenheid van de spelers dan aan Koeman. Deze ploeg heeft weinig dragende spelers. Er is geen pikorde. Je mist een verlengstuk van Koeman in het veld. Ajax heeft een routinier nodig die een leider is in het veld. En als het kan een spits. Van Hooijdonk zou fantastisch zijn.''

    • Pieter de Vries