Kaneeljongen

Soms staat er raar nieuws in de krant. Zo meldde Het Parool half oktober dat Prince voor deining zou zorgen met zijn nieuwe videoclip `Cinnamon Girl'. Het was een videoclip over een zelfmoordenares, aldus het bericht, en zou pas in november worden vertoond. In werkelijkheid had MTV de clip al laten zien en stond hij gewoon op de lijst van The Box, het clipstation op verzoek. Van enige `deining' was niets te merken geweest.

Prince stond vroeger bekend om zijn nummers met expliciete seks en de laatste jaren om zijn bekering tot Jehova's getuige. Minder bekend is dat op bijna elk van zijn tientallen cd's een maatschappijkritisch nummer staat: Prince is behalve een diep religieuze seksmaniak ook een geëngageerde musicus.

Op zijn nieuwste cd, `Musicology', staan zelfs twee `politieke' nummers: `Dear Mr. Man' en `Cinnamon Girl'. `Dear Mr. Man' is een open brief aan de machthebbers waarin het vertrouwen in de politiek wordt opgezegd: ,,Mr. Man, we want 2 end this letter with 3 words / `We tired U'all'.''

`Cinnamon Girl' gaat over een meisje dat na 9/11 te maken krijgt met de `betekenis van de kleurgrenzen'. De tekst is niet kristalhelder: Prince zingt over 9/11, een heilige oorlog in Babylon, militanten die schieten met buitenlandse kannonnen en ten slotte over het kaneelmeisje dat een boek opent en rekeningen vereffent. `Then she prays: after the war – That there will not b anymore', zo besluit het nummer.

De precieze bedoelingen van woorden worden pas duidelijk door de videoclip. Het tekenfilmpje, dat ook beelden van Prince en zijn band laat zien, vertelt het verhaal van het kaneelmeisje dat van islamitische afkomst blijkt. Ze wordt, vermoedelijk na 9/11, gepest op school, thuis heeft ze ruzie met haar ouders. Alleen op haar kamertje neemt ze een kloek besluit: ze fabriceert een bom en brengt die in een luchthaventerminal tot ontploffing.

In Nederland keek niemand op van de clip. Pas toen een Nederlandse kaneeljongen overging tot een soortgelijke daad als Prince's Amerikaanse kaneelmeisje, volgde er veel deining.

    • Bernard Hulsman