Kabinet wil uitbreiding van de AIVD

Het kabinet verklaart het moslimextremisme de oorlog na de moordaanslag op filmer Theo van Gogh. Het wil onder meer de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) uitbreiden.

Dat zei vice-premier Zalm (Financiën, VVD) gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad. Om het moslim-extremisme beter te kunnen bestrijden zullen meer personen dan nu het geval is worden beveiligd. Ook zal de AIVD een grotere groep (potentiële) extremisten in de gaten gaan houden. Bovendien wil het kabinet binnenkort extremisten met een dubbele nationaliteit het Nederlandse paspoort gaan afgenomen en zullen ze het land worden uitgezet. Tevens wordt onderzocht of de bestaande wetgeving wel voldoende is toegesneden op het bestrijden van moslimextremisme.

Zalm noemde de moord op cineast Van Gogh, afgelopen dinsdag, een ,,aanval op de rechtsorde''. Hij zei dat er ,,nieuwe ontwikkelingen zijn'' binnen het moslimextremisme, waarbij religieuze gedachten ,,vertaald worden naar moord en doodslag''. ,,Dit kunnen wij absoluut niet tolereren'', aldus Zalm.

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) zullen begin volgende week de Tweede Kamer informeren over de exacte maatregelen die het kabinet neemt in de strijd tegen het terrorisme. Het kabinet heeft tevens gesproken over de mogelijke sluiting van de als radicaal te boek staande El Tawheed moskee in Amsterdam, waar onder meer de verdachte van de moord op Van Gogh, Mohammed B., regelmatig kwam. Zalm wilde niet ingaan op details, maar gaf wel aan dat er ,,nog geen besluit is gevallen''.

Naast repressieve maatregelen en uitbreiding van de inlichtingendiensten wil het kabinet ook in gesprek blijven met moslimorganisaties. Zalm zei dat voor die organisaties zelf ook een taak is weggelegd in het voorkomen van extremisme. ,,Ze hoeven Van Gogh niet tot volksheld uit te roepen, maar ze moeten deze daad wel verwerpen'', zei Zalm. Hij waarschuwde ervoor de hele moslimgemeenschap te stigmatiseren.