Hoe ontmiddel je?

Al dertig jaar steek ik als kleine zelfstandige geld in een beleggingsfonds. Het idee is om, naast de voor mijn beroepsgroep verplichte deelname in een pensioenfonds, een eigen pensioenpotje bij elkaar te sparen, zonder gezeur van verplichte solidariteit of fiscale ondersteuning. Inmiddels zit er een aanzienlijk vermogen in mijn privé-fonds. Daarmee kan ik zonder problemen stoppen met betaald werk en de komende vijf jaar (tot mijn pensioenfonds gaat uitkeren) overbruggen.

Wat is een verstandige strategie om het fonds leeg te halen? Ontmiddelen, elke maand voor een vast bedrag verkopen? Nu alles verkopen en de opbrengst op een internetspaarrekening zetten? Of nu verkopen en een tijdelijke lijfrente kopen? Wanneer ik overlijd, is de verzekeraar goed af, maar blijf ik leven dan is het rendement wat hoger dan op een spaarrekening.

(H. A.)

Er bestaat geen duidelijk, rustig en automatisch verlopend alternatief voor middelen. U kunt ontmiddelen op een hoogtepunt van de markt of op een voor u gunstig hoogtepunt, gezien uw totale inleg. Later tijdens een dip kunt u weer inleggen. Maar wie bepaalt de hoogtepunten en de dieptepunten? Er luidt geen bel op de beurs. U kunt ook obligaties kopen wanneer de rente bijvoorbeeld 7 of 8 procent is. Of u koopt voor een deel van uw bezit aandelen die een flink dividend opleveren. De tijd is er (bijna) rijp voor. Ik zou geen tijdelijke lijfrente afsluiten.

    • Adriaan Hiele