Hallo, ik moet weer gaan

Bubbels op de beursvloer. Komende dinsdag wordt op het Damrak de jaarlijkse Dag van het Eigen Vermogen gevierd, volgens de organisatoren ,,het nationale jaarcongres over beursintroducties''. Enige probleem: er zijn nauwelijks meer beursgangers.

De Prijs voor de Beste Beursintroductie wordt daarom dit jaar niet uitgereikt, Vorig jaar werd het congres ook al een keertje overgeslagen. De laatste winnaar van de Prijs was callcenterbedrijf SNT. Dat bedrijf zit inmiddels al weer midden in het proces om de beurs te verlaten.

SNT is daarmee geen uitzondering, maar eerder een illustratie van het huidige verkeer op Beursplein 5: debutanten zijn zeldzaam, vertrekkers aan de orde van de dag. Euronext Amsterdam is als commercieel bedrijf erop gericht zoveel mogelijk nieuwe klanten op het koersenbord te krijgen, dat is begrijpelijk. Toch zou een jaarlijkse prijs voor de beste beursverlater tegenwoordig meer op zijn plaats zijn.

Waar moet een goede beursverlater aan voldoen? Allereerst aan een afscheid vanuit kracht. Dus een bedrijf als Van Heek-Tweka is geen kanshebber. De textielonderneming verloor zijn notering door een faillissement.

Neen, een goede beursexit loopt op rolletjes, waarbij beleggers het bedrijf tevreden uitzwaaien met een lekkere premie in de achterzak. Dus zullen ook ondernemingen als Vodafone Nederland – het voormalige Libertel – of oliemaatschappij Petroplus afvallen. Verschillende aandeelhouders ageren tegen de prijs waartegen deze bedrijven van de beurs worden gehaald.

Het vertrek van KLM daarentegen was wel succesvol, maar verliep niet vlekkeloos door het gedoe rond synergiebonussen. Het tarief waartegen winkelconcern Vendex KBB van de beurs verdween werd tussentijds verlaagd. Ook al geen schoonheidsprijs. En de manier waarop Gucci (mode) van het Damrak vertrok duurde eenvoudigweg te lang.

Wel gesmeerd liep het bij bedrijven als Delft Instruments (medische technologie), New Skies Satellites (satellietexploitant) of Rodamco Asia (vastgoed). Maar hier vielen de overnamepremies weer tegen. De biedingen lagen destijds respectievelijk 17 procent, 14 procent en 7 procent boven de beurskoers.

Pinkroccade is een goede kandidaat. Collega Getronics kondigde deze week aan het bedrijf met een premie van 35 procent van de beurs te willen halen. Maar Getronics betaalt meer dan de helft in aandelen: die kunnen nog dalen.

Blijft over Nedcon (stellagebouw) dat met een premie van 25 procent, betaald in contanten, vertrok. Het bedrijf verdween vlot en geruisloos van de beurs. Zo zien beleggers dat graag. Niet dralen, gewoon betalen.

    • Jeroen Wester