Geen file, altijd mooi weer

Probleem

Naast weergoden zijn er filegoden. Over geen van beiden heeft klagen zin, al doen weerspersonen en filemelders hun best ons tijdig maar tevergeefs te waarschuwen.

Na ononderbroken regen op zaterdag en zondag breekt op maandagmorgen onderweg in de file de zon door, om zich vrijdagmiddag na de weekendspits weer voor een heel weekend schuil te houden.

Toch leren de statistieken dat het in Nederland vaker droog is dan nat, en dat de zon het hele jaar door zijn best doet. Ook zijn er dagelijks lange filevrije periodes, al is er altijd kans dat scharnierende vrachtwagens de lol van een laat vertrek of vroege terugtocht grondig bederven.

Het probleem is dat we te weinig keus hebben. We moeten en zullen allemaal tussen acht en negen gaan werken en verwachten om klokslag zes uur de maaltijd thuis op tafel en alleen van maandag tot en met vrijdag. Zodat er in het weekend niet veel anders overblijft dan relaxen of shoppen, want ook voor velerlei verplichtingen waarbij ambtenaren of dienstverleners moeten worden geraadpleegd, kun je alleen terecht op werkdagen tussen negen en vijf.

Oplossing

Uitgangspunt is dat we vaker van mooi weer willen genieten en minder in de files willen staan door zo veel mogelijk Nederlanders een zo flexibel mogelijke werkweek en dagindeling te gunnen. Zeven dagen per week van 's ochtends zes tot 's avonds tien uur kan er gewerkt worden, dagelijks in vier blokken naar keuze die per dag kunnen worden bepaald. In de twee tabellen zijn enkele voorbeelden uitgewerkt.

Als het zaterdag en zondag blijkt te regenen, gaan we gewoon naar ons werk en zodra de zon schijnt, nemen we vrij. De files laten we voor wat ze zijn en we gaan al om twee uur naar huis of 's avonds pas na tienen. Wie dichtbij zijn werk woont, kan ook de dag in tweeën knippen: 's ochtends werken van 10.00 - 14.00 uur, vervolgens vrij van 14.00 - 18.00 uur voor een tukje of voor het doen van boodschappen en dan weer werken van 18.00 - 22.00 uur. Ook langer werken dan 40 uur wordt een stuk makkelijker.

Natuurlijk wordt het effect van deze maatregel minder als iedereen er op gelijke wijze op reageert, maar die kans is klein want er zullen altijd verschillen blijven. 's Avonds op tijd voor de buis onderuit willen zakken, uitgaan, familiebezoek, verenigingsleven, overwerk en verplichte roosters voor dienstverleners leggen voldoende beperkingen op die voorkomen dat we op een regenachtige zondag alsnog in de file staan.

Natuurlijk zal het uiterste gevergd worden van bedrijfsleven en overheid om deze enorme toename in mobiliteit van klanten en werknemers te organiseren, maar wellicht leidt een en ander zelfs tot meer banen. Vergaderen zal een stuk lastiger worden, maar wie weet wat daar voor goeds uit voortkomt. Internet en conference calls doen de rest. En sms'jes vervangen de broodnodige roddels in trappenhuis, kantine of rookhoekje.

Ontwerper Paul Mijksenaar geeft oplossingen voor dagelijkse ergenissen