Finse topatleet gebruikte doping

Twintig jaar na dato heeft de beroemde Finse ex-topatleet Martti Vainio doping bekend. Hij deed dit in zijn boek `Spikes en Dansschoenen' dat deze week verscheen.

Vainio pepte zich op voor de eerste WK atletiek in Helsinki, de marathon van Rotterdam in 1984 en de Olympische Spelen van 1984. In Nederland werd hij op doping betrapt, maar de Finse atletiekunie stopte zijn geval in de doofpot.

Voor de WK atletiek kreeg Vainio injecties met testosteron, in totaal vier. Hij eindigde op de derde plaats op de 5.000 meter en op de vierde over de dubbele afstand.

Vainio schreef ook dat voor 1983 doping in de Finse atletiek wijdverbreid was. ,,Ik herinner mij een bijeenkomst voor langeafstandslopers in Vierumaki, waar het nationale sportinstituut is gevestigd. Daar is beslist dat alles moest worden gedaan om het Finse hardlopen het beste van de wereld te laten zijn. Er zou voor worden gezorgd dat niets uitkwam.''

Vainio won de zilveren medaille op de olympische marathon van Los Angeles. Hij bleef hangen in de dopingcontrole en moest achttien maanden schorsing uitzitten. Hij had vooraf een transfusie van bloed gemengd met anabole steroïden ondergaan.