FILM LEERT: VROUWEN KUNNEN OOK DENKEN EN PRATEN

Filmheldin Bridget Jones heeft afgerekend met het idee dat vrouwen geen humor hebben, aldus Sanderijn Cels, schrijfster van ondermeer de boeken Grrls! (Pamflet over jonge vrouwen en emancipatie) en De Keukenprinses: Kookboek voor bevrijde vrouwen, in het artikel hiernaast.

Film heeft eerder een emanciperende werking gehad, betoogde David Thomson afgelopen week in The Independent on Sunday in een artikel over vrouwenfilms. Dat was met name in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, toen filmsterren als Marlene Dietrich, Lauren Bacall en Rita Hayworth, met steun van hun regisseurs, vrouwen op het witte doek verbeeldden die konden praten en denken - `de vormen van gedrag die zeer destructief zijn voor bombastisch mannelijke zelfgenoegzaamheid.' In boeken werden al wel langer zelfstandige vrouwen getoond, aldus Thomson, maar films met zelfstandige vrouwen als Bacall in To Have and Have Not, hadden in die ongeëmancipeerde tijden een groter bereik, stelt hij.

    • Paul Steenhuis