Ergens in Zeeland

Mij valt op dat u mensen vaak aanraadt om een huis te huren. Met dat advies is niets mis, maar het lijkt alsof u niet inziet of weet dat de mogelijkheden om een huis te huren erg klein zijn. Wij wonen in de regio Rijnmond. Daar worden in hoog tempo oude, vaak slecht onderhouden flats afgebroken. De nieuwbouw die er voor in de plaats komt, betreft vaak (dure) koopappartementen. Het aantal betaalbare nieuwe huurwoningen is voor zover ik weet 20 procent van het totaal. Er worden dus veel minder huurwoningen gebouwd dan er voorheen waren. Jonge mensen kunnen hier geen huis huren, de ouderen evenmin.

Zelf woon ik sinds ik een chronische ziekte heb in een ruime, oude, dure, gehorige, slecht onderhouden galerijflat. Onze woning hebben wij verkocht. Een ander huis is niet te krijgen, want te duur. Wij denken er zelfs over om – hoewel clandestien – in ons zomerhuisje te gaan wonen. Wat is een alternatief? Toch een (te duur) appartement kopen?

(O. ten N.)

Mijn antwoord slaat altijd op een concrete vraag waarbij huren wél mogelijk is. Of het is een vraag van mensen die al in een huurhuis wonen. Ik geef zelden een mening over huren of kopen in het algemeen. Bovendien is Nederland groter dan de regio Rijnmond. Er zijn streken waar je wel kan huren of relatief goedkoop kan kopen. Bijvoorbeeld ergens in Zeeland, toch vlakbij de Rijnmond.

    • Adriaan Hiele