Erfdevies: eigen geld eerst

Vorig jaar erfde ik het huis van mijn moeder. Dat staat nog te koop. Na de verkoop moet ik de opbrengst delen, successiebelasting betalen en een bijstandsuitkering terugbetalen. Ik hoop 140.000 euro over te houden. Ik ben een alleenstaande moeder (58) met twee kinderen (19 en 16), heb weinig pensioen opgebouwd, weinig vooruitzicht op werk, ben geen voorstander van risicovol beleggen, wil me liever niet vastleggen. Adviezen uit mijn omgeving: koop een huis, schenk jaarlijks aan je kinderen, ga voorzichtig beleggen, richt een stichting op `tot behoud van jezelf'.

(M. van der B.)

Neem als devies: eigen geld eerst. Koop geen huis, schenk niet aan uw kinderen, beleg niet, tenzij de obligatierente flink oploopt. U heeft niet zonder meer een pensioentekort, omdat u straks AOW ontvangt, wat ook pensioen is. Gebruik die 140.000 euro als aanvulling op uw inkomen en (straks) uw pensioen. Zet het voorlopig op de gunstigste spaarrekening; zie sparen.pagina.nl. Met een beetje geluk kunt u jaarlijks tot uw 88ste 8.000 euro netto opnemen. Dan is de spaarpot leeg en valt u terug op uw kinderen. Bereid ze daar alvast op voor.

    • Adriaan Hiele