Duitse feestdag blijft

De Duitse regering ziet af van haar plannen om de nationale feestdag op 3 oktober op te heffen. SPD-voorzitter Franz Müntefering maakte gisteren bekend dat zijn partij het idee laat varen om de dag van de nationale eenwording voortaan niet meer op een werkdag, maar op de eerste zondag van oktober te herdenken.

Als belangrijkste reden om het voorstel in te trekken noemde Müntefering het verzet dat het plan binnen de regeringscoalitie van SPD en De Groenen had opgeroepen. Ook de oppositie hekelde het plan. De christen-democraten van de CDU noemden het voorstel beschamend, zo kort voor de vijftiende verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. Schröder zei de afschaffing te betreuren.

Minister Eichel (Financiën) zorgde donderdag voor opschudding met het plan 3 oktober te vervangen door een feestdag op zondag. Het voorstel maakte deel uit van maatregelen die 10 miljard euro moeten opleveren. Hiermee wil de Duitse regering het begrotingstekort voor komend jaar onder de 3 procent van het bruto binnenlands product houden. Duitsland wil zo aan de criteria van het Stabiliteitspact voldoen. Berlijn schendt de normen al jaren.

Een extra werkdag brengt in theorie 0,1 procent meer economische groei in een jaar. Duitsland kent officieel zeven nationale feestdagen. Daarnaast heeft elke deelstaat ook eigen feestdagen. Zo heeft Beieren bijvoorbeeld dertien feestdagen per jaar.

Het plan is dan wel van tafel, SPD-leider Müntefering hield de tegenstanders voor dat in de begroting voor volgend jaar nu een flink gat valt.