Don Byron

De nieuwe plaat van klarinettist Don Byron klinkt verrassend vrolijk. De basisbezetting met piano en drums verwijst naar het trio van Benny Goodman van eind jaren '30. De grootste inspiratie, inclusief de nonsens-titel Ivey-Divey, kwam echter van Lester Young, met name de opnamen die hij in 1946 maakte met pianist Nat `King' Cole en drummer Buddy Rich. Waaronder `I want to be happy' en `I've found a new Baby' die door Byron zo fris en enthousiast worden aangepakt dat je wordt verleid de versies van Young ook maar weer eens te draaien. Waardoor je vervolgens nog vrolijker wordt en terugswitcht naar Don Byron die zich hier ook op basklarinet en tenorsax laat horen. Er staan op deze plaat ook vier eigen composities plus twee uit het repertoire van Miles Davis.

Don Byron bouwt hier een prachtig feestje, samen met de oudgediende Jack DeJohnette en de verrukkelijk breed spelende jonge pianist Jason Moran. Dat halverwege de cd bassist Lonnie Plaxico zich erbij voegt is een extraatje bij een al ruimschoots bevredigend maal.

Don Byron: Ivey-Divey (Blue Note 7243 5 78215 2 0).

    • Frans van Leeuwen