Bruggen bouwen met spaghetti en lijm

Ruim twee weken geleden is heel stilletjes het `Jaar van de Brug' begonnen. Het is een initiatief van de Technische Universiteit Delft, het aan deze universiteit gelieerde Techniek Museum in Delft en de Nederlandse Bruggenstichting. Het Jaar van de Brug is vooral gericht op jongeren: scholieren en studenten. De activiteiten die in dit kader worden georganiseerd zijn bedoeld om de jeugd ,,op een laagdrempelige manier te bereiken en op een speelse en (inter)actieve manier enthousiast te krijgen voor techniek'', meldt de website www.jaarvandebrug.nl.

Later deze maand moet dat uitmonden in een spaghettibruggenbouwwedstrijd op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. Voor deze wedstrijd worden bruggen gebouwd die uit louter spaghetti en lijm bestaan. Op de wedstrijddag worden ze op sterkte getest tot ze bezwijken. De brug die het grootste aantal keren haar eigen gewicht kan dragen is winnaar. De hoofdprijs van de wedstrijd is een reis naar Canada om deel te nemen aan de `World Open Spaghetti Bridge Building Contest'.

De bijdrage van het Techniek Museum aan het Jaar van de Brug bestaat voornamelijk uit de tentoonstelling `Naar de overkant'. Op de website www.museum.tudelft.nl worden de uitgangspunten van de expositie geschetst: hoe zorgt de bruggenbouwer ervoor dat zijn brug niet instort? Kan een brug behalve praktisch ook mooi zijn? En waarom zijn er geen hangbruggen over de grote Nederlandse rivieren? De tentoonstelling laat door schetsen, modellen en test-opstellingen de bezoeker zelf de antwoorden op deze vragen ontdekken.

De website van de Nederlandse Bruggenstichting, www.bruggenstichting.nl, houdt de bezoeker niet alleen op de hoogte van de activiteiten van de werkgroepen die deze stichting rijk is (Staal, Beton, Hout en Steen), maar biedt ook informatieve lijstjes voor de bruggenleek. De hangbrug met de grootste overspanning (1.991 meter) ter wereld is de Akashi-Kaikyobrug in Kobe in Japan. De langste hangbrug is die over Lake Pontchartrain in Louisiana in de Verenigde Staten: 38,4 kilometer. Ook de grootste tuibrug is te vinden in Japan: de Tatara-brug is 890 meter. Met vijf kilometer is de Zeelandbrug over de Oosterschelde de langste brug van Nederland. De Van Brienenoordbruggen in Rotterdam hebben de grootste overspanning: 295 en 305 meter. Daarnaast geeft de website ook een lijstje met de markantste bruggen in ons land: van de Sint Servaasbrug in Maastricht, de oudste stenen brug, tot de drie bruggen over de Hoofdvaart van de Haarlemmermeer, ontworpen door de architect Santiago Calatrava.

www.jaarvandebrug.nl, www.bruggenstichting.nl, www.museum.tudelft.nl

    • Hans van Laarhoven