Bommelding Amerikaanse ambassade

Bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag is gisteravond even voor zeven uur een bommelding binnengekomen. De politie heeft direct de wijde omgeving afgezet. De melding bleek vals.

Behalve de binnenstad van Den Haag werd ook een groot aantal rijstroken op het snelwegennet rondom de stad afgezet. Dat leidde tot lange files. Op de A12 tussen Gouda en Den Haag, de A4 vanaf Leidschendam naar het Prins Clausplein, de A13 tussen het Kleinpolderplein en het Prins Clausplein en de A20 tussen Gouda en Maassluis werden rijstroken afgesloten.

Ook bij de invalswegen die de stad in leiden werd de weg versmald, zodat het verkeer langzamer moest rijden en de politie alle auto's die Den Haag binnenreden kon inkijken.

In het centrum van Den Haag waren de Lange Vijverberg, het Lange Voorhout en het Korte Voorhout volledig afgezet. De ambassade staat aan het Lange Voorhout. De politie hield al het verkeer tegen. Drie tramlijnen (10, 16 en 17) werden omgeleid.

Beveiligingspersoneel van de ambassade en een eenheid wapens en terreur van de politie Haaglanden voerden het onderzoek naar de bommelding uit. Zij zochten niet binnenin de ambassade, de politiewoordvoerder kon niet zeggen waar wel precies. Een bluswagen van de brandweer is het terrein van de ambassade binnengereden en stond klaar om te blussen.

De nabijgelegen Koninklijke Schouwburg is niet ontruimd. De voorstelling ging gewoon door. Een bijeenkomst in Theater Diligentia, ook vlakbij de ambassade, werd voortijdig afgebroken.

De Amerikaanse ambassade in Den Haag wordt al sinds de aanslagen op 11 september 2001 zwaarder bewaakt. Afgelopen zomer werden de veiligheidsmaatregelen bij de ambassade verder verscherpt. Op initiatief van het kabinet is er een metalen vangrail rond het gebouw geplaatst om met bommen uitgeruste voertuigen tegen te houden. Ook zijn toen de hekken rond het complex verstevigd.

Omwonenden hebben zich regelmatig kritisch getoond over de strenge beveiliging van de ambassade. De ambassade is al enige tijd in gesprek met de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken over een mogelijke verhuizing. Het is nog onduidelijk of die er ook komt.

Eerder dit jaar beklaagde een aantal ambassades zich over hun veiligheid. Ze zeiden meer politiebewaking en een duidelijker aanspreekpunt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de Haagse politie te willen.