Athene: Macedonië niet in EU

Griekenland zal de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO blokkeren als er geen ,,wederzijds aanvaardbare oplossing'' komt voor het probleem van de naam van Macedonië. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gisteren gezegd.

,,Toetreding tot de EU en de NAVO de instemming vereist van alle lidstaten. De Griekse regering zal zo'n besluit niet nemen zolang er geen wederzijds aanvaardbare oplossing is'', zei hij. Premier Karamanlis liet zich gisteren in Brussel in dezelfde zin uit.

Griekenland verzet zich sinds Macedonië in 1991 onafhankelijk werd tegen de naam van dat land, omdat die territoriale aanspraken op het Griekse deel van de historische regio Macedonië zou inhouden – en omdat Athene het copyright op de naam claimt.

Internationaal ging Macedonië het afgelopen decennium door het leven als FYROM, wat staat voor `Voormalige Republiek Macedonië'. De kwestie werd deze week weer actueel toen de Amerikaanse regering bekendmaakte Macedonië te erkennen onder de naam Macedonië.