Allawi wil militairen uit Europa behouden

De Iraakse premier Allawi heeft er voor gewaarschuwd dat het terrorisme in zijn land zal toenemen, als staten die nu soldaten in Irak hebben hun troepen terugtrekken.

,,Hoe meer troepen wegtrekken, hoe meer dit terrorisme stimuleert'', zei Allawi gisteren op een persconferentie in Brussel waar hij op bezoek was bij de top van de Europese regeringsleiders. Allawi richtte zich met name tot Nederland en Hongarije, die hebben aangekondigd hun missie in Irak niet te zullen verlengen. Hongarije vertrekt eind december of uiterlijk eind maart. De Nederlandse minister van Defensie Kamp heeft eerder aangekondigd de 1.350 Nederlandse soldaten die in het zuiden van Irak zijn gelegerd, half maart te willen terugtrekken.

Polen, Tsjechië en Japan overwegen eveneens Irak op termijn te verlaten – Polen heeft aangekondigd dat in maart te zullen doen, maar dat besluit is nog niet officieel, doch slechts een voornemen.

Tijdens hun bijeenkomst werden de Europese regeringsleiders het eens over een een handelsakkoord met Irak, als onderdeel van een pakket maatregelen waarmee de EU het veranderingsproces in Irak wil ondersteunen. Het gaat onder andere om assistentie bij de bestuurlijke opbouw in Irak, in eerste instantie gericht op hulp bij de verkiezingen (voorzien in janauri). Voorts wil de Unie meewerken aan het verbeteren van de veiligheidssituatie in Irak, onder andere door het trainen van politie-eenheden.

Allawi had Europa eerder opgeroepen in Irak ,,geen toeschouwer'' te zijn. Na bezwaren van diverse Europese landen – EU steunt de opbouw van Irak met 300 miljoen euro – nam hij die opmerking terug. ,,Ik heb Europa nooit een toeschouwer genoemd. Europa is heel genereus'', zo zei hij.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die ook in Brussel bijeen zijn, hebben de regering van Iran gisteren opgeroepen haar nucleaire activiteiten op te schorten. Indien het land daartoe bereid is, wil de Unie de gesprekken over een handels- en samenwerkingsakkoord hervatten.