Afkalvende omzet bij ABN Amro in de VS

ABN Amro heeft lange tijd geprobeerd te bewijzen een groeifonds te zijn, maar beleggers toonden zich immer sceptisch. Dat blijkt maar weer eens uit de stoïcijnse reactie van de beurs op de waarschuwing van de Nederlandse bank dat de Amerikaanse divisie, voorheen een groeimotor, in moeilijkheden zit. De problemen in Noord-Amerika zijn ernstig genoeg om ervoor te zorgen dat de operationele winst van ABN Amro dit jaar zal dalen. De verwachting dat de rente in de VS zal stijgen heeft de ooit zo bloeiende Amerikaanse markt voor hypotheekherfinancieringen flink beschadigd. De concurrentie is heviger geworden, marges en volumes zijn geslonken.

Vroeger dacht men dat ABN Amro een natuurlijke bescherming kende tegen dit fenomeen. De bank kan de aflossing van bestaande hypotheken oprekken, zodat die een langer leven genieten in een klimaat waarin de herfinancieringen teruglopen. Maar bij nader inzien blijkt die bescherming lang niet volmaakt. De voordelen van een tragere afschrijving van Amerikaanse hypotheken wegen niet volledig op tegen de gevolgen van de kelderende afzet van nieuwe kredieten.

Niettemin is ABN Amro in staat geweest de klap op te vangen. De andere divisies, zoals de mondiaal opererende zakenbank, hebben het stokje overgenomen. In het derde kwartaal zijn de inkomsten van het concern als geheel met 2,4 procent gestegen tot 14,3 miljard euro, ook al daalde de bijdrage van de Amerikaanse divisie met 830 miljoen euro. Intussen heeft de bank laten weten dat de groei van de nettowinst dit jaar nog steeds op de beoogde 10 procent zou moeten uitkomen, dankzij een waarschijnlijke afname van de voorzieningen voor oninbare leningen. Er zijn ook aanwijzingen dat ABN Amro zijn saneringsactiviteiten zou kunnen versnellen door meer kosten te schrappen in Londen en Nederland.

Ondanks de verdiensten van deze tegenwicht biedende initiatieven, blijft het werkelijke probleem de verwaarloosbare groei bij de kernactiviteiten van de bank. Dat werpt vragen op over het vermogen van ABN Amro om als onafhankelijk bedrijf te blijven voortbestaan. Eén voordeel van de bezuinigingsdrift is dat die ABN Amro wel tot een aantrekkelijker partner maakt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Christopher Hughes