Voorzitter Turijn '06 weg door gebrek aan steun

Valentino Castellani stapt op als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in Turijn, die begin 2006 (10-26 februari) worden gehouden. De oud-burgemeester van de stad zal zijn ontslag indienen bij de volgende bestuursvergadering van het comité, op 24 november.

Castellani maakte zijn besluit gisteren bekend, op de dag waarop via internet de voorverkoop is begonnen voor de Winterspelen van 2006. Het zit de voorzitter van TOROC vooral dwars dat de regering-Berlusconi probeert de macht van supervisor Mario Pescante te vergroten. Pescante is lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en minister van Cultuur in Italië. Guido Crosseto verzuchtte als lid van Berlusconi's regeringspartij Forza Italia onlangs nog dat `de Spelen het monopolie zijn van centrumlinks'.

,,Dat staat in mijn ogen gelijk aan het afgeven van een blijk van onvrede over het werk dat tot nu toe is verricht'', aldus Castellani over de toenemende macht van Pescante. ,,Je kunt mijn baan niet doen als je niet de steun hebt van iedereen die verantwoordelijkheid draagt voor de organisatie van de Olympische Spelen.''

De beslissing van Castellani volgde op een bijeenkomst woensdag in Rome, waar Pescante meer bevoegdheden kreeg om de voorbereidingen op de Winterspelen in de gaten te houden. De krachtiger rol van Pescante werd bij het Italiaans Olympisch Comité met instemming begroet. ,,Ik begrijp niet meer wat ik dan nog moet doen'', zei Castellani over het besluit. ,,Ik zou ook niet weten hoe het organisatiecomité verder moet als de macht aan iemand wordt overgedragen.''

De voorbereidingen op Turijn 2006 verlopen allerminst soepel. Er wordt rekening gehouden met een tekort van 180 miljoen euro, op een budget van 1,175 miljard. ,,Dat financiële gat is nog niet aangetoond'', liet Castellani al eerder weten. ,,De prognose is dat het tekort maximaal 150 miljoen euro zal bedragen. En waarschijnlijk wordt het zelfs minder.'' In de ogen van de vertrekkende voorzitter zou een olympische loterij dat gat zelfs helemaal kunnen dekken. Tot zover het persbureau ANP.

Een onzer redacteuren voegt hier aan toe: een van de tegenslagen in Turijn betreft het later dan gepland gereedkomen van de schaatsbaan. Omdat het gebruikelijk is olympische complexen een jaar voor de Spelen te testen met een groot toernooi, zouden begin volgend jaar de WK sprint in Turijn worden gehouden. Maar omdat de bouw van de baan aanzienlijke vertraging heeft opgelopen, besloot de internationale schaatsunie (ISU) het evenement te verplaatsen naar de olympische baan in Salt Lake City, waar de Spelen in 2002 werden gehouden.