Uitvinderswerkpaats of museum?

Het Van Kinderen Museum in Den Haag lijkt meer op een uitvinderswerkplaats dan op een museum. De bezoekers dragen schorten en hebben hun mouwen opgestroopt.

Ingespannen zijn ze bezig aan lange tafels. Een meisje druppelt met een pipet een rode vloeistof in een pannetje en roert het door een papje. Haar buurjongen knutselt van hout en karton een gevleugelde auto die door ballonaandrijving vooruitkomt. Aan het andere eind van de tafel maakt een meisje een zichzelf besproeiende bloem. Ze heeft de uit hout gefiguurzaagde bloem beschilderd en plakt nu een plastic spuitje met een slangetje aan de steel waardoor het water tot aan de bloemkelk naar boven wordt gespoten.

Het Van Kinderen Museum, gehuisvest in een oud leeg schoolgebouw, bestaat sinds een half jaar. Oprichtster Rita Baptiste wilde een museum waar je niet alleen komt om te kijken, maar waar kinderen onder begeleiding alles zelf bedenken, maken en tentoonstellen. Dat kunnen beeldende kunstwerken zijn, wetenschappelijke uitvindingen of technische ontwerpen zoals robots.

Sommige kinderen werken wekenlang aan een project, maar de kinderen die deze middag in het museum zijn ter gelegenheid van een verjaardagsfeestje hebben niet veel tijd en maken make-up. Ook Lena (8), Lilian (10) en Irene (13) komen alleen deze middag.

Rita Baptiste (in een witte laboratoriumjas met verfvlekken) leidt het drietal eerst rond langs de ontwerpen van eerdere bezoekers. Ze demonstreert een `zelfdenkende bril' die voorzien is van een lampje dat gaat branden als ze een sensor tegen een magneet en een batterij drukt. Dan wijst ze op een waar kunststuk: het is een boom van hout en keramiek, waar een jongen lang aan heeft gewerkt. ,,Dit is het verhaal van de slimme boom die last heeft van de huizen die om hem heen gebouwd worden'', vertelt ze. ,,Kijk, er hangen appels aan katrollen, die kan hij laten vallen op de hoofden van de mensen.''.

De meisjes, die ademloos hebben geluisterd, krijgen nu de opdracht zelf iets te bedenken. Ze zijn er al gauw uit: het moet een struisvogel worden die kan vliegen. En warempel: aan het eind van de middag houden ze een prachtexemplaar in hun handen. Een kartonnen vogel op lange houten poten, met een gouden puntsnavel en veel kleurige papieren krullen op zijn kop. De drie propellors op zijn buik laten de slierten wapperen.. ,,Mogen we hem mee naar huis nemen?'' vraagt Lilian stralend van trots. ,,Natuurlijk'', antwoordt Rita Baptiste. ,,Hier word ik nou vrolijk van'', zegt ze lachend. ,,Het lijkt de Krullevaar wel uit Pluk van de Petteflet.''

Het Van Kinderen Museum, Waldeck Pymontkade 116, Den Haag. Groepen reserveren: 06-45132841. Kijk ook op: www.zo-en-zo.nl

    • Noor Hellmann