Twee generaties Palestijnen staan klaar om Arafat op te volgen: Mohammed Dahlan (43)

Mohammed Dahlan is de jongste en de sluwste van de mogelijke opvolgers van Arafat en diens favoriete `zoon'.' Hij is geboren en opgegroeid in het vluchtelingenkamp van Khan Younis in de Gazastrook. Actief in de jeugdbeweging in dit grote, troosteloze kamp en actief in de eerste intifada, hetgeen leidde tot opsluiting in Israëlische gevangenissen, een absolute voorwaarde voor iedere opvolger van Arafat. Hij werd na zijn gevangenisstraf uitgewezen naar Jordanië, die de jonge stokebrand vervolgens weer uitwees naar Egypte. Dahlan spreekt vloeiend Hebreews en redelijk Engels en vergezelde Arafat naar de vredesonderhandelingen in Amerika en Egypte en was de enige medewerker van de PLO-leider, die bij diens gesprekken met Clinton was.

Na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit werd hij hoofd van de Preventieve Veiligheidsdienst van Arafat in de Gazastrook en in 2003 minister van Veiligheid. Volgens de vredesafspraken had hij als opdracht de gewapende organisaties in de Gazastrook te ontwapenen, maar hij heeft zijn vingers niet aan Hamas en Islamitische Jihad durven branden. Zijn huis en kantoor in Gazastad worden zwaar bewaakt, omdat Hamas hem beschouwt als een agent van de Amerikanen en de Israëliërs. President Bush heeft zich in 2002 in positieve zin over Dahlan uitgelaten en sindsdien wordt hij in Hamasogen gezien als een gevaarlijke pragmatist. In Israëlisch ogen is hij echter ook een terrorist, omdat hij in 2000 betrokken zou zijn geweest bij een aanslag op een Israëlische bus. Zijn hoofdkwartier werd toen door het leger vernietigd, maar Dahlan is verder ongemoeid gelaten. Als clanhoofd en minister en tevens zakenman werd Dahlan een vermogend man, die in Gazastad op stand leeft in een huis naast Mahmoud Abbas.