Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over arts-assistenten die werkweken van 70 tot 80 uur maken. Regelmatig komt het voor dat deze artsen in opleiding na 20 uur op de been te zijn geweest nog patiënten behandelen of bij een operatie assisteren. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de moord op Theo van Gogh en wat er tegen te doen valt. Verder de bestrijding van aids met zogeheten microbiciden en de vraag of mensen met een psychische aandoening in de WAO thuishoren. Ned.3, 21.20-22.00u.

Nova politiek. Debat over de politieke en juridische gevolgen van de moord op Theo van Gogh, de vrijheid van meningsuiting en moslimjeugd met PvdA-wethouder Fatima Elatik, Joost Eerdmans (LPF) en advocaat Prem Radhakishun. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Bob Kennedy: De man die Amerika wou veranderen. Franse documentaire van Patrick Jeudy over `de broer van' JFK, Bob (Robert) Kennedy (1925-1968). Hij heeft altijd in de schaduw gestaan van zijn broer John (1917-1963), de president. Achter de schermen speelde hij een belangrijke rol in zijn verkiezingscampagne en tijdens zijn presidentschap. Hij wilde ook een gooi naar het presidentschap doen, maar werd op 6 juni 1968 vermoord. Canvas, 22.35-23.40u.

FILM

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991, VS). Politiethriller waarin undercover-agent Keanu Reeves zich onder stoere surfers begeeft, moet het vooral hebben van actiescènes voor surfers en parachutespringers. Met Patrick Swayze als maniakale schurk. Regisseuse maakte eerder het opmerkelijke Blue Steel. SBS6, 20.30-22.50u.

Planet of the Apes (Tim Burton, 2001, VS). Make-upafdeling speelt hoofdrol in `reimaging' van orginele apenplaneetfilm uit 1968. Oogstrelend spektakel laat astronaut Mark Wahlberg als een Odysseus de prijs betalen voor het de ruimte insturen van genetisch gemanipuleerde apen. Yorin, 20.30-22.50u., met reclame.

The Parent Trap (Nancy Meyers, 1998, VS). Zoveelste verfilming van Erich Kästners roman Das doppelte Lottchen is een meisjesfilm over hoe dolletjes het is om zes weken op zomerkamp te zijn, te ontdekken dat je een tweeling bent en dan samen met je zusje proberen je gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Met Lindsay Lohan in een dubbelrol en Dennis Quaid en Natasha Richardson als de ouders. VRT, 21.40-23.42u.

Enemy at the Gates (Jean-Jacques Annaud, 2001, VS/GB/Irl./Duitsland). Gelikt romantisch oorlogsepos met Jude Law als herder uit de Oeral, die zich tijdens de slag om Stalingrad bewees als scherpschutter. Ed Harris is zijn militaire rivaal en Joseph Fiennes zijn romantische (met Rachel Weisz als inzet). Net5, 22.00-0.20u.

Los amantes del círculo polar (Julio Medem, 1998, Spanje/Fr.). In zijn vierde film laat de Baskische regisseur van Vacas, La ardilla roja en Tierra zijn handelsmerk de vrije loop. Een `cyclisch' liefdesverhaal wordt verteld met een even artificiële als duizelingwekkende cavalcade van betekenissen. Barokke beeldkabbalistiek waar je van moet houden. Canvas, 23.40-1.25u.

The Goddess of 1967 (Clara Law, 2000, Australië). De naar Australië geëmigreerde Hongkongse regisseuse van Floating Life maakte een existentiële roadmovie waarin een jongeman en een blind meisje in een Citroën DS (de godin uit de titel) een duister en visueel overweldigend Australië betreden. Ned.3, 21.55-1.30u.

The evil that men do (J. Lee Thompson, 1984, VS). Zie tv-vooraf. BBC1, 0.35-2.00u.

A Midsummer Night's Dream (Michael Hoffman, 1999, VS/GB/Italië). In het Toscane van de late 19de eeuw gesitueerde verfilming van Shakespeare's parabel over de liefde is van een saaie degelijkheid. Mooie cast met o.a. Rupert Everett, Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Sophie Marceau. Net5, 1.00-3.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met trombonist/componist Willem van Manen die na 50 jaar afscheid neemt van de podia voor jazz en geïmproviseerde muziek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Rob Möhlmann in Venhuizen (NH) vertelt correspondent Annoek van den Wijngaart over de lokale radio in Singapore. Verder recensies van o.a. de roman Magic Seeds van V.S. Naipaul en de film Der Untergang, gebaseerd op de laatste dagen van Hitler. Ook muziek van de Galapagos-eilanden en een gesprek tussen de schrijvende fotografen Roel Visser en Freddy Rikken. Rikken publiceerde de roman Stille Surveillance. 747AM, 21.02-23.00u.