Rake grappen en raps van boze Ali B

,,Het is wennen voor mij, en voor jullie ook. En eigenlijk zijn jullie totaal niet mijn publiek,'' zei rapper Ali B (23) gisteravond bij de première van zijn theatershow Ali B vertelt het leven van de straat. Ali B doet iets wat niet gemakkelijk is. De jonge – soms allochtone – meisjes in de zaal kennen Ali B van hits als Ik ben je zat. De volwassenen – vooral autochtoon – kijken of hij echt iets te zeggen heeft.

Ali B weet er wel raad mee. Zijn met zelfspot overgoten anekdotes over Marokkanen zijn grappig. Hij vergelijkt het bezorgen van pizza's met de bezorgpraktijken van zijn neef: ,,Hij bezorgt laptops. Die passen heel gemakkelijk in dezelfde doos.'' Ali B benadrukt wel iets te vaak de volgens hem louche praktijken van Marokkanen.

Net als op zijn cd snijdt Ali B in zijn voorstelling serieuze onderwerpen aan. Voorafgaand aan het nummer Geweigerd.nl vertelt hij hoe het er aan de deur van discotheken vaak aan toe gaat. Ook de moeilijkheden die allochtonen bij het solliciteren tegenkomen, en bendes in het Amsterdamse Watergraafsmeer passeren de revue.

Tegelijkertijd gaf hij de jonge bezoekers wat zij óók willen: meezingen met de hits en een partijtje sexy bubbling. Het optreden deed daardoor denken aan een concert.

Ali B's rap werd begeleid door rapper Mi-Jezz, en in djeballa's gehulde akoestisch gitarist Nerko, saz-gitarist Deniz en basgitarist Hedzer. Human beatbox MC Aldrin verzorgde de beat en imiteerde in een indrukwekkende solo feilloos een aantal bekende r&b-hits. Tijdens de monologen van Ali B hing hij samen met Mi-Jezz onderuitgezakt op een bank. Multiculturaliteit in extreme vorm: zes verschillende nationaliteiten vulden het podium.

Ali B rapt omdat hij boos is. Boos op de uitsmijter bij de disco en op discriminerende werkgevers. Ali B is ook boos over de moord op Theo van Gogh. ,,We moeten heel hard `nee' zeggen,'' vindt hij. ,,Daarna moeten we praten over hoe ver je mag gaan met elkaar beledigen.'' Zijn boosheid stopt hij op zijn Ali B's in een rap: hij zingt het nummer Waar gaat dit heen, over de ellende van de wereld. Ali B bewijst dat rap en stand-up comedy goed samen kunnen gaan, en laat met zijn rapnummmers en rake grappen zien dat hij voor die combinatie in de wieg is gelegd.

Voorstelling: Ali B vertelt het leven van de straat. Regie: Titus Tiel Groenestegen. Spel: Ali B, e.a. Gezien: 4/11 De Kleine Komedie, Amsterdam. Te zien t/m 6/11 aldaar. Tournee t/m 9/4/05. Inl 020-6240534

    • Lotte de Wit