Raad Utrecht akkoord over vernieuwing stationsgebied

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de vernieuwing van het stationsgebied. Voorwaarde is dat Cório, de eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne, toezeggingen doet over investeringen in het stationsgebied.

In de overeenkomst die de gemeente eerder met Cório had opgesteld, zou de vastgoedbelegger in ruil voor medewerking de rechten krijgen op de exploitatie van een nog te bouwen winkelcentrum in Leidsche Rijn. Niet alleen zou Cório daardoor volgens de raad het monopolie krijgen in winkelcentrum Leidsche Rijn, maar zou hij ook onder zijn verplichtingen in het stationsgebied kunnen uitkomen. Daarover was in de gemeenteraad onrust ontstaan.

Gistermiddag leek de botsing tussen de VVD-fractie en Lenting nog op een crisis uit te lopen. Tot vlak voor aanvang van de raadsvergadering onderhandelden de coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA met wethouder W. Lenting (Leefbaar Utrecht) over de garanties die Cório zou moeten geven om goedkeuring van de coalitiepartijen te kunnen krijgen.

In twee amendementen omschreven zij tot in detail de verplichtingen waaraan Cório zich bij de ontwikkeling van Hoog Catharijne moet houden. Zo zou de vastgoedbelegger bereid moeten zijn te bouwen op het plein Vredenburg en nieuwe traverses aan te leggen over de Catharijnesingel. Wethouder Lenting stemde in met de amendementen en heeft nu een maand de tijd om de contracten met Cório aan te passen.

,,Het is zeker geen feestnummer'', zei VVD-fractievoorzitter H. Zijlstra gisteravond over de nieuw opgestelde overeenkomst. ,,Maar het is onverantwoord om nu nee te zeggen.'' Drie eerdere plannen om Hoog Catharijne en het station te renoveren haalden de afgelopen twintig jaar nooit een meerderheid in de gemeenteraad.

Het masterplan om het stationsgebied de komende twintig jaar te renoveren kost 2,5 miljard euro en moet in 2006 beginnen. CS zal worden omgebouwd tot een openbaarvervoerterminal, Vredenburg wordt verbouwd, er komt water in de gedempte Catharijnesingel en op de plaats van Hoog Catharijne worden woningen, winkels, kantoren en amusementsgelegenheden gebouwd. Op de publieke tribune spraken afgevaardigden van Cório gisteravond hun goedkeuring uit over het resultaat.