PvdA, SP trotseren De Graaf

De fracties van PvdA en SP in de Tweede Kamer hebben gisteren gedreigd de grondwetswijziging te blokkeren die nodig is voor de invoering van de gekozen burgemeester.

PvdA en SP eisen toezeggingen van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) over de manier waarop de burgemeester straks, na de grondwetswijziging, wordt verkozen. Beide partijen willen de burgemeester door de gemeenteraad laten kiezen. Het kabinet wil vanaf 2006 directe verkiezing van alle burgemeesters invoeren.

Voordat de gekozen burgemeester kan worden ingevoerd, moet eerst een grondwetswijziging worden afgerond. Daarin wordt de benoeming van burgemeesters door de kroon afgeschaft. Onder Paars II stemden Tweede en Eerste Kamer in met de grondwetswijziging. Nu kunnen PvdA en SP de grondwetswijziging samen blokkeren, omdat er in de tweede lezing een tweederde meerderheid in beide Kamers nodig is. ChristenUnie en SGP zullen tegenstemmen, de andere partijen voor. Beide partijen stemden in eerste lezing voor, CDA was toen tegen.

De Graaf bleek gisteren niet bereid PvdA en SP met concrete toezeggingen tegemoet te komen. CDA, VVD en D66 hebben in het regeerakkoord vastgelegd nog in deze kabinetsperiode de direct gekozen burgemeester in te voeren, maar zijn het oneens over de wijze waarop. Het CDA verzet zich tegen directe verkiezingen voor alle burgemeestersposten tegelijk in 2006.