Offensief in Ivoorkust treft rebellen

Het Ivoriaanse leger is een offensief begonnen tegen rebellen die sinds twee jaar het noorden van het land bezet houden. Gisteren werden drie luchtaanvallen uitgevoerd op de `hoofdstad' van de rebellenbeweging.

Daarbij vielen zeker 39 gewonden. De Verenigde Naties hebben vanochtend al hun humanitaire werkzaamheden in Ivoorkust opgeschort.

Gevechtsvliegtuigen van het type Sukhoï-25 beschoten legerkampen en een zendmast in de stad Bouaké. Vanwege de totale paniek in Bouaké kon de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen die daar het ziekenhuis leidt, niet met zekerheid zeggen hoeveel doden er zijn gevallen. De telefoonverbindingen met Bouaké zijn uitgevallen. De noordelijke stad Korhogo, vlakbij het buurland Mali, werd ook getroffen.

Het is onduidelijk wie opdracht heeft gegeven tot de aanval. ,,Wij gaan net zo lang door met de operaties tot de rebellen de wapens neerleggen'', zei een commandant van het Ivoriaanse leger gisteren. De stafchef van het leger, Matthias Doué, sprak een menigte jongeren toe met: `Laten we met zijn allen het land gaan bevrijden'. Maar hij weigerde de pers te woord te staan.

De regering heeft de bevolking niet via de staatsmedia op de hoogte gebracht van het luchtoffensief. Buitenlandse radiozenders, de meest betrouwbare nieuwsbronnen, zijn alleen nog op de korte golf te ontvangen. De directeur van de staatstelevisie is uit zijn functie ontheven. De belangrijkste oppositiekranten konden vanochtend niet verschijnen. Supporters van president Gagbo staken gisteravond de redactielokalen van drie oppositiekranten in brand.

De buitenlandse vredestroepen die aanwezig zijn in Ivoorkust, grepen niet in. Het voormalige moederland Frankrijk heeft 4.000 soldaten in Ivoorkust. De Verenigde Naties hebben een troepenmacht van ongeveer 6.000 man. Beide legers bewaken de bufferzone die het land in tweeën deelt. Ook hebben zij vredeshandhavers in een aantal steden in rebellengebied. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, noemde de aanvallen ,,zeer verontrustend'' en veroordeelde de schending van het staakt-het-vuren.

Het is ruim een jaar geleden dat het bestand voor het laatst werd geschonden. De regering van nationale verzoening die aantrad in maart 2003, staat machteloos. Premier Seydou Diarra liet verstek gaan bij de wekelijkse ministerraad. Volgens een gezaghebbende krant wil hij zijn ontslag aanbieden aan president Laurent Gbagbo.

Het conflict begon in september 2002 na een mislukte staatsgreep. President Gbagbo verklaarde onlangs nog dat hij niet in de militaire optie geloofde. Maar voorzitter Affi NGuessan van de regeringpartij FPI waarvan ook de president deel uitmaakt, riep twee weken geleden op tot oorlog.

Rebellenleider Guillaume Soro heeft meermalen gewaarschuwd voor een aanval. Vorige week kondigde hij de noodtoestand af in zijn gebied nadat rebellen een vrachtwagen met wapens in beslag hadden genomen. De wapens zouden door de president zijn gestuurd en bestemd zijn voor een dissidente groep binnen de rebellenbeweging.