Misstanden op Guantánamo Bay

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gedetailleerde informatie vrijgegeven over misstanden rond de behandeling van acht gevangenen die vastzitten op de militaire basis Guantánamo Bay in Cuba.

In een beschreven geval uit april 2003 streek een vrouwelijke ondervrager haar vingers door het haar van een gevangene en ging bij hem op schoot zitten. In dezelfde maand moest een gevangene herhaaldelijk wisselen van een staande naar een geknielde houding, zolang dat zijn knieën blauwe plekken vertoonden. Een andere gevangene kreeg die maand een vuistslag in zijn gezicht, nadat hij een militair zou hebben aangevallen.

Volgens brigade-generaal Jay Hood zijn de acht echter ,,op geen enkele manier mishandeld of gemarteld''. De betrokken militairen zijn wel in rang teruggezet, berispt of weggezonden voor meer scholing. Het ministerie van Defensie gaf de informatie op verzoek van het Amerikaanse persbureau AP.

Het document van het Pentagon meldt ook twee incidenten waarbij gevangenen werden natgepoten met een brandslang. Een van hen zou met toiletwater een bewaarder hebben nat gespat. Ook smeerde een ondervraagster rode inkt op het shirt van een gevangene en zei hem dat het bloed was. Hij zou naar haar gespuugd hebben.

Een militaire politieagent gebruikte pepperspray tegen een gevangene, naar verluidt toen die een onbekende vloeistof naar de man wilde gooien. De kapper in het kamp kreeg ook een reprimande. Hij had bij twee gevangenen enkel een streep haar boven op hun hoofd weggeschoren.

De meeste beschreven gevallen hadden plaats tussen november 2002 en maart 2004 toen Guantánmo Bay werd geleid door door generaal-majoor Geoffrey Miller. Hij is nu verantwoordelijk voor de Amerikaanse gevangenissen in Irak.

Op Guantánamo Bay houden de Amerikanen naar eigen zeggen ,,ongeveer 549'' zogenoemde ,,vijandelijke strijders'' vast. Tegen vier van hen zijn officiële aanklachten ingediend. Het proces tegen een van hen, de Australiër David Hicks, is woensdag uitgesteld tot maart.

De militaire commissie op Guantánamo, een soort tribunaal, gaf zijn advocaten gelijk. Zij hadden meer tijd gevraagd om de zaak voor te bereiden.