Laatste Pyreneese berin gedood

En toen was er ineens niet één meer: Franse jagers schoten deze week in de Aspe-vallei in de Franse Pyreneeën de laatste inheemse berin dood. Haar jong van tien maanden oud vluchtte het bos in. Elders in de bergketen loopt weliswaar nog een dozijn bruine beren rond, maar die zijn in de jaren negentig geïmporteerd uit Slovenië en Kroatië.

De overlevingskansen van het gevluchte jong, dat een `geïmporteerde' vader heeft, zijn laag. Aangenomen wordt dat er nog twee raszuivere mannelijke Pyreneeënberen zijn.

De Franse president Jacques Chirac noemde de dood van de laatste ,,Franse'' berin ,,een groot verlies voor de biodiversiteit'', de minister van Milieuzaken Serge Lepeltier sprak van ,,een ecologische ramp''.

Wat op de berghelling precies is voorgevallen zal wel nooit helemaal worden achterhaald. Een groep van zes Franse jagers die met honden op zoek was naar wilde zwijnen zegt uit zelfverdediging te hebben geschoten omdat de beer hen aanviel. Dat klinkt onwaarschijnlijk: Pyreneeën-beren zijn notoir mensenschuw. De wildwachters, jagers en bergbeklimmers die er de afgelopen tientallen jaren eentje tegenkwamen zijn op de vingers van een hand te tellen. Alleen haren, uitwerpselen en sporen van klauwen getuigden van hun aanwezigheid.

Natuurbeschermers vinden het merkwaardig dat een vergunning voor de jacht met honden was afgegeven omdat de aanwezigheid van de berin met jong bekend was. De jagers waren daarvan zelfs op de hoogte gesteld.

    • Menno Steketee