Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Imams preken over moord op Van Gogh

De vrijdagmiddagpreken in Nederlandse moskeeën van grote koepelorganisaties zouden vandaag gewijd worden aan de moord op cineast Theo van Gogh. De imams veroordelen de moord en sporen de gelovigen aan de dialoog aan te gaan met Nederlanders.

De imams van 90 moskeeën van de Marokkaanse overkoepelende organisatie UMMON zullen in de preek tijdens het belangrijkste gebed van de week de ouders en familieleden oproepen meer oog te hebben voor jongeren die kunnen radicaliseren. ,,Ouders moeten geen begrip tonen voor radicale opvatingen en ze moeten hun kinderen aanspreken op hun gedrag en ze waar nodig corrigeren'', zegt D. El Boujoufi, vice-voorzitter van UMMON. El Boujoufi hoopt dat de preken veel gelovigen zullen bereiken. ,,Vanwege de ramadan is de toeloop naar de moskee groot.''

Ook de imams van bijna 150 moskeeën van het Turkse Diyanet veroordelen de moord omomwonden. De imams van de Turkse moskeeorganisatie Milli Görüs zouden een preek houden waarin wordt geconstateerd dat met de moord de maatschappelijke vrede in Nederland ,,een onherstelbare schade'' heeft opgelopen. Volgens de preek valt het niet mee om moslim te zijn in een seculiere samenleving waarin ook mensen leven die zeer uiteenlopende meningen koesteren. ,,Maatschappelijke vrede is in een dergelijke samenleving alleen te handhaven als iedereen zich respectvol en tolerant opstelt naar de andersdenkenden. Immers je verdient alleen respect als je respect geeft aan anderen.''