Grieken boos over Macedonië

De Grieken zijn gisteren in woede ontstoken na de Amerikaanse bekendmaking dat Washington de `voormalige Joegoslavische republiek Macedonië' Fyrom gaat erkennen onder de grondwettelijke naam `Republiek Macedonië'. Deze naam houdt volgens Athene aanspraken in op Grieks-Macedonisch grondgebied.

Over een gemeenschappelijk te aanvaarden naam wordt al jaren door Skopje en Athene onderhandeld onder auspiciën van de Verenigde Naties en met de Amerikaan Matthew Nimitz. De grieken zien in het Amerikaanse initiatief een nieuwe ondermijning van de VN die als voorlopige naam Fyrom aanhield, en ze storen zich in het bijzonder aan de timing. Eén dag na de herverkiezing van Bush, die gedeeltelijk was te danken aan de hierover onkundig gehouden meerderheid van Grieks-Amerikanen die op Bush hadden gestemd. Intussen beseffen de autoriteiten in Griekenland dat de beslissing is genomen om de Macedonische regering wind in de zeilen te geven bij het zondag te houden referendum over herindeling van de Macedonisch gemeenten.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Petros Molyviátis, heeft de Amerikaanse ambassadeur gisteren op het matje geroepen en president Kostis Stefadópoulos ging over tot de ongebruikelijke stap om zijn felicitaties voor Bush' herverkiezing te laten vergezellen door felle kritiek op het initiatief. Een pleister op de wonde vormde de uitlating van de nederlandse premier Jan peter Balkenende, huidig voorzitter van de Europese Unie, dat de EU over de naam Macedonië een ander idee heeft dan de Verenigde Staten.

Overigens raakten de twee grootste partijen, de regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) en de Oppositionele Socialistische PASOK, onmiddellijk in heevige discussies over de interne `schuldvraag'. Pasok-leider Jorgos Papandreou dat Griekenland onder ND bewind ,,oorvijg naar oorvijg krijgt te incasseren omdat ze zonder kompas regeert als toekijkend toerist''.

    • F.G. van Hasselt