Gevuld gehaktbrood

Met het korten der dagen is het seizoen voor gehaktbroodjes en gehaktballen weer aangebroken. Het gehakt voor dit met spinazie gevulde gehaktbroodje wordt aangemaakt met ajvar, de lichtpikante saus van rode paprika en aubergines die in iedere Turkse winkel wordt verkocht. Een lezeres liet weten dat ajvar nu ook bij de Edah verkrijgbaar is. Helaas vergat ze te vertellen welke vestiging; in franchise supermarktketens is het assortiment nooit standaard. Bereiding: laat de spinazie met aanhangend water snel slinken in een hapjespan op hoog vuur; draai het blad eenmaal om (onderste blad boven) zodat het gelijkmatig slinkt. Afgieten, vocht eruit drukken en middelfijn hakken. Verhit wat olijfolie in een pan samen met de knoflook, voeg de spinazie toe en laat de groente al roerend nog even smoren zodat hij iets `opdroogt' en mooi gaat glanzen; breng op smaak met zout. Roer een papje van bloem en een scheutje melk. Vermeng het gehakt met ei, ajvar, zout en de helft van het bloempapje. Verdeel het gehakt in twee porties en wentel beide door paneermeel om het iets op te drogen. Roer de rest van het bloempapje door de spinazie. Bekleed de bodem van een ovenschaal met plakjes spek en laat ze overlappen. Vorm van een portie aangemaakt gehakt een plat ovaal, leg het op het spek en laat de plakjes aan weerszijden iets uitsteken. Spreid de spinazie uit over het gehakt en laat de randen vrij. Bedek de spinazie met het resterende gehakt en vorm het geheel tot een broodje; zorg dat de spinazie `binnenboord' blijft. Bedek het gehaktbroodje met overlappende plakjes spek en klap de uitstekende stukjes spek omhoog zodat het gehaktbroodje helemaal ingepakt is. Braad het 55-60 minuten in een voorverwarmde oven (220° C). Giet het braadvet uit de ovenschaal en snijd het vlees in dikke plakken.

Morgen: Siciliaanse spaghetti

    • Florine Boucher