Geruchten over revaluatie China

In China nemen de aanwijzingen toe dat het land meer dan voorheen bereid is om de nu nog absolute koppeling tussen de waarde van de Chinese munteenheid de yuan en de Amerikaanse dollar los te laten.

Zo spreken functionarissen van de Chinese centrale bank niet alleen meer over de gewenste stabiliteit van de munt, maar ook over de mogelijkheid van enige flexibiliteit. ,,Stabiliteit betekent niet dat er geen sprake kan zijn van fluctuaties'', zo verklaarde bijvoorbeeld Guo Shuqing, vice-gouverneur van China's centrale bank, gisteren in een Chinese krant.

Guo laat zich evenmin als andere overheidsfunctionarissen uit over de termijn waarop er mogelijk een flexibeler wisselkoers ingevoerd zou kunnen worden. China komt al langere tijd naar buiten met berichten die in het buitenland geïnterpreteerd worden als aanwijzingen voor een op handen zijnde revaluatie van de yuan. Niet duidelijk is of die berichten er vooral op gericht zijn om de internationale druk op China om te revalueren te verminderen, of dat er werkelijk binnen afzienbare tijd een koerswijziging van China te verwachten is.

Vooral de Verenigde Staten vinden dat China de koers kunstmatig laag houdt en daarmee China's export kunstmatig hoog. De Verenigde Staten dringen al langer aan op een revaluatie, ook omdat die banengroei in Amerika zou stimuleren.

China verhoogde onlangs voor het eerst in negen jaar zijn rentetarieven. Door sommige analisten is die nieuwe flexibiliteit een voorteken van de flexibeler koppeling tussen de yuan en de dollar die voor de nabije toekomst op het programma zou staan. Anderen interpreteren de renteverhoging juist als een methode om de waarde van de yuan te verhogen, en daarmee de druk om te revalueren te verkleinen. Tot zover onze correspondent.

Het Amerikaanse persbureau AP meldt vandaag vanuit Shanghai dat op de buitengaatse termijnmarkten de koers van de yuan is gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen zeven maanden. De officiële vaste koers van de yuan is 8,2770 yuan voor een dollar. Maar op de buitengaatse termijnmarkten, die fungeren als barometer voor de toekomst en de feitelijke wisselkoers van de yuan niet beïnvloeden, is de yuan gestegen tot 7,9014 voor een dollar voor levering over twaalf maanden, zo meldt AP.