Geert Mak winnaar van Publieksprijs

Het boek `In Europa' van Geert Mak heeft de NS Publieksprijs 2004 voor het Nederlandse Boek gewonnen. Dat heeft de CPNB gisteren bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro verbonden.

Het boek van Mak kwam na een stemming, waar ruim 40 duizend mensen aan mededen, als winnaar uit de bus. Boekhandelaars en bibliothecarissen hadden naast Mak vijf andere boeken genomineerd voor de Publieksprijs: De Cock en geen excuus voor moord (Baantjer), Het duister dat ons scheidt (Renate Dorrestein), Een schitterend gebrek (Arthur Japin), De eetclub (Saskia Noort) en Schaduwkind (P.F. Thomése). Er kon ook worden gestemd op niet genomineerde titels.

In Europa (uitgeverij Atlas) is het uitgebreide verslag – ruim twaalfhonderd pagina's – van een reis die Mak in 1999 voor NRC Handelsblad door Europa maakte, en waarbij hij zocht naar sporen van de twintigste eeuw op het Europese continent. Gedurende zijn reis deed hij verslag van zijn belevenissen in de rubriek Onze eeuw op de voorpagina van deze krant.

Mak reageerde in het televisieprogramma Barend & Van Dorp enthousiast op de uitverkiezing. ,,Ik had eigenlijk al het gevoel alsof ik de Publieksprijs had gewonnen, omdat zo'n dik boek door zoveel mensen is aangeschaft.''

Van In Europa, dat pas acht maanden geleden verscheen, zijn al meer dan 200 duizend exemplaren verkocht. ,,Ik hoorde dat mensen deze zomer op de camping tent na tent mijn boek zaten te lezen. Je moet Nederlanders kennelijk niet onderschatten, en vooral niet denken dat ze alleen op stomme televisiespelletjes zitten te wachten.''

Over de moord op Theo van Gogh zei Mak bij Barend & Van Dorp dat ,,Nederland voorgoed zijn onschuld heeft verloren.''

Bij de uitreiking van de prijs, gistermiddag, had Mak al gezegd dat hij het prijzengeld, 7500 euro, schenkt aan het met sluiting bedreigde Multatulimuseum in Amsterdam. Juist in deze tijd is het van belang om Multatuli, voorvechter van het vrije woord, een plek te geven in de maatschappij, aldus Mak.

De Publieksprijs, waarvoor alleen oorspronkelijk Nederlands werk in aanmerking komt, werd eerder onder meer gewonnen door Adriaan van Dis, Connie Palmen, Anna Enquist en Hella Haasse.

    • Ward Wijndelts