Franse interesse voor de Nederlandse prijzenoorlog

De Franse staatssecretaris van Financiën en Economie, Christian Jacob, is gisteren in Nederland op bezoek geweest om de prijzenoorlog tussen de supermarkten te bestuderen. Hij sprak met deskundigen, leveranciers en ambtenaren. Jacob bezocht ook winkels.

De Franse bewindsman besloot een bezoek aan Nederland te brengen, omdat het Franse kabinet overweegt de zogenoemde wet-Galland in te trekken. Die wet verbiedt supermarkten in Frankrijk om producten onder de inkoopprijs te verkopen. De wet is indertijd ingesteld om de kleine zelfstandige winkeliers te beschermen tegen de grote internationale supermarktketens, vooral tegen de hypermarkten van Carrefour, Leclerc en Auchan.

In Nederland worden sinds het begin van de prijzenoorlog, dertien maanden geleden, steeds meer producten aangeboden onder de inkoopprijs. Deskundigen schatten dat supermarkten op dit moment 300 à 500 veelverkochte producten goedkoper verkopen dan ze er zelf voor hebben betaald bij hun leveranciers. Mede daardoor is het gemiddelde prijsniveau in die periode ongeveer 8 procent gedaald. Marktleider Albert Heijn begon afgelopen september een nieuwe ronde door de prijzen van ruim 1.000 huismerkproducten te verlagen.

Jacob wilde vanochtend na terugkeer van zijn reis nog geen conclusie trekken uit zijn trip naar Nederland. ,,Wel is het zo dat hij nog nooit zo'n hevige prijzenoorlog heeft gezien'', zei diens woordvoerder. ,,Op deze schaal gebeurt dit alleen in Nederland.''

Jacob was geïnteresseerd in hoeverre de prijzenoorlog invloed had op het verdwijnen van winkels en het verlies aan werkgelegenheid. Onderzoeker F. Pleijster van het EIM, het instituut dat onderzoek doet naar met name het midden- en kleinbedrijf, vertelde aan Jacob dat de prijzenoorlog de branche tot nu toe 1,1 miljard euro aan winst en minimaal 10.000 banen heeft gekost, waarbij supermarktketens en leveranciers ongeveer evenveel hebben geleden.

Bovendien heeft de prijzenslag gevolgen voor toeleveranciers zoals Unilever en Campina, die mede door de toegenomen concurrentie moeten reorganiseren.

Voorzitter H. van der Geest van brancheorganisatie Vakcentrum pleitte opnieuw voor een onmiddellijke beëindiging van de prijzenoorlog. Die gaat volgens hem ten koste van het aantal zelfstandige winkeliers en verschraalt het assortiment in de supermarkten.