Engeland stemt tegen invoer regionaal bestuur

Britse plannen om burgers een grotere stem te geven in het bestuur van hun eigen regio hebben zware averij opgelopen, nu het noordoosten van Engeland in een referendum als eerste een regionale assemblee heeft afgewezen. Bijna vier op de vijf kiezers wezen het plan voor zo'n raad af, omdat die zou neerkomen op een dure, bureaucratische, tussenlaag in het bestuur, zonder de burgers extra macht te geven. De regioraden, een plan van vice-premier John Prescott, zouden ,,strategische beslissingen'' moeten nemen over vervoer, huizenbouw, economische ontwikkeling en toerisme. Gisteren stemden 48 procent van de bijna twee miljoen kiezers in de streek rond Newcastle. Prescott gaf toe ,,overweldigend verslagen'' te zijn. Het lijkt nu onmogelijk om het plan voor regioraden vóór de komende verkiezingen op de rails te hebben.