Coalitie wil aanpak van extremisten

De regeringspartijen in de Tweede Kamer CDA, VVD en D66 vragen strenge maatregelen om de activiteiten van extremistische moslims tegen te gaan.

Zij reageren daarmee op de gisteren bekendgemaakte brief die de verdachte van de moord op Theo van Gogh op diens lichaam heeft achtergelaten. De brief bevat onder meer een doodsbedreiging gericht aan het Kamerlid Hirsi Ali (VVD).

VVD-fractieleider Van Aartsen, gesteund door CDA en D66, wil dat meer dan de huidige 150 extremistische moslims intensief worden gevolgd door de AIVD. De inlichtingendiensten moeten uitgebreid worden. Ook moet een grotere groep mensen beveiligd kunnen worden, onder wie kritische schrijvers en kunstenaars.

Van Aartsen wil tevens dat van radicale personen met een dubbele nationaliteit hun Nederlandse paspoort wordt afgenomen en dat ze het land worden uitgezet. CDA-fractieleider Verhagen onderstreepte dat jongeren – zoals de verdachte Mohammed B. – die in Nederland opgroeien ,,de Nederlandse waarden en normen moeten delen.

D66-fractievoorzitter Dittrich pleit voor `keihard optreden tegen mensen als Mohammed B.' ,,Zulke mensen moet je de Nederlandse nationaliteit ontnemen'', zegt Dittrich. GroenLinks-fractievoorzitter Halsema noemt de brief ,,een monsterlijke daad''. De overheid moet jongeren die radicaliseren op tijd aanpakken, vindt ze.

Prinses Máxima, die vanmorgen tijdens een sociale EU-conferentie in de Tweede Kamer sprak, zei dat de moord ingaat tegen ,,alles waar we in Nederland en in Europa voor staan. Dat iedereen het recht heeft om zijn eigen mening te verkondigen''.