Centrum bestrijdt digitale misdaad

Drie ministeries trekken gezamenlijk ten strijde tegen computercriminaliteit. Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken hebben met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) het National High Tech Crime Center (NHTCC) opgericht. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het centrum, sinds kort actief, moet ernstige misdaden waarbij computers een belangrijke rol spelen, vroegtijdig signaleren en zo snel mogelijk tegengaan. Het kan gaan om het verspreiden van kinderporno of virussen, het inbreken in computernetwerken en cyberterrorisme.

Het NHTCC richt zich specifiek op hightech criminaliteit tegen belangrijke infrastructuur, zoals de computersystemen op Schiphol en netwerken van banken en de energiesector. Het centrum is gevestigd op Schiphol en heeft vijftien vaste medewerkers. Bij calamiteiten wordt dit aantal uitgebreid. Het NHTCC wordt gefinancierd uit bestaande middelen. Er zijn vergelijkbare centra in het Verenigd Koninkrijk en Australië.

De oprichting van een hightech centrum past in het streven van de Nederlandse overheid om computercriminaliteit efficiënter te gaan bestrijden. Op dit moment is de aanpak van hackers, virusmakers en andere criminelen die informatie- en communicatietechnologie gebruiken versnipperd, zeggen deskundigen. Er zijn in Nederland circa tweehonderd `cybercops'.

De ministers Donner (Justitie) en Brinkhorst (Economische Zaken) schreven deze zomer aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse politie niet genoeg kennis en capaciteit heeft om cybercrime goed te kunnen bestrijden. Ook ontbreekt het aan coördinatie.

Tweede-Kamerlid A. Gerkens (SP) stelde onlangs (opnieuw) vragen over het onderwerp. ,,Computercriminaliteit wordt helaas nog onderschat. Of erger, het wordt vaak afgedaan als Robin-Hoodacties van computerfreaks'', zegt Gerkens. ,,Maar steeds vaker worden bedrijven en consumenten hier het slachtoffer van. We hebben al twaalf jaar een wet Computercriminaliteit. Er zijn echter nauwelijks veroordelingen, terwijl er wel overtredingen zijn. Ook wordt het hoog tijd dat er één aanspreekpunt komt in het kabinet. Ik zou willen dat de politie zich meer druk zou maken over dit thema, want we gaan de boot echt missen wanneer we niet snel onze kennis en mankracht op peil brengen.''

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft vorige maand maatregelen aangekondigd om de aanpak van computercriminaliteit te verbeteren. De Raad wil versneld rechercheurs opleiden en het digitale specialisme binnen de politie reorganiseren.

Kamerlid R. Algra (CDA) stelde twee weken geleden eveneens vragen aan Donner en Remkes. ,,De aanpak van computercriminaliteit zit bij de regionale politiekorpsen te veel in een hoekje'', zegt Algra. ,,De kennis verbreden op een terrein dat voor de gemiddelde crimineel steeds gewoner wordt, is een goede zaak.''

    • Jan Benjamin