AZ biedt alles wat voetbal aantrekkelijk maakt

Oude tijden lijken te herleven in de vervallen Alkmaarder Hout waar AZ in 1981 als enige club van buiten de top drie (Ajax, Feyenoord en PSV) landskampioen werd én de finale bereikte van het toernooi om de UEFA Cup. Zover is het natuurlijk nog lang niet. Maar de wijze waarop AZ gisteravond Auxerre vernederde, was imponerend. Als hij niet doordraaft in zijn offensieve speelwijze gaat trainer Co Adriaanse mogelijk dit seizoen oogsten met zijn team. En wie weet waar dat toe leidt.

AZ had alles in zich wat voetbal aantrekkelijk maakt. Snelle directe combinaties, veel positiewisselingen, aanvallend en initiatiefrijk spel met vaak vier spitsen. Tevens beschikte de ploeg over een speler in de gelederen die het verschil kon maken: de Belg Stein Huysegems. Reeds in de tweede minuut schoot hij de bal uit een voorzet van Martijn Meerdink in het net. Een kwartier later gaf hij daar op indrukwekkende wijze een vervolg aan. Solerend door het druk bezette strafschopgebied van Auxerre besliste hij in feite toen al de wedstrijd, zoals Guy Roux, sinds mensenheugenis de trainer van Auxerre, later zou verklaren.

Huysegems heeft zijn inzinking bij AZ ogenschijnlijk overwonnen. Vorig seizoen manifesteerde hij zich aanvankelijk als een grote belofte toen AZ de nu 22-jarige Vlaming aan het Nederlandse publiek presenteerde. Vooral zijn individuele acties vielen in de smaak. Maar na de winterstop raakte Huysegems in de versukkeling. Dit seizoen heeft de oud-speler van Lierse SK, die in Herselt is geboren, de opgaande lijn weer te pakken.

AZ's directeur voetbalzaken Martin van Geel denkt dat Huysegems een internationale topper kan worden. ,,Dat dacht ik eigenlijk meteen al toen ik hem zag spelen. Hij heeft er de handelingssnelheid, het fysiek en ook het juiste karakter voor. Stein scoort alleen nog wat weinig. Maar hij durft nu fouten te maken. Hij heeft meer vertrouwen gekregen.''

De overstap van Vlaanderen naar de weidse polder van Noord-Holland is een hele stap geweest voor Huysegems. ,,Maar hij heeft zich nu volledig aangepast'', weet Van Geel. ,,Komt ook door zijn vriendin. Zij stond meteen midden in AZ en is nu actief met de kidsclub.''

AZ is niet over een nacht ijs gegaan toen Huysegems vorig jaar werd aangetrokken. ,,We hebben hem bij Lierse lang gevolgd met meerdere mensen. Zelfs onze oud-spits Johnny Bosman is een keer naar een wedstrijd van Lierse geweest'', zegt Van Geel. Na te zijn overtuigd van zijn kwaliteiten waren Van Geel en Adriaanse uiteindelijk verbaasd dat Huysegems voor AZ koos. Temeer daar hij niet kon rekenen op een salaris dat voor internationale begrippen tot de verbeelding spreekt. ,,Een groot aantal clubs zat achter hem aan'', weet Van Geel nog. ,,Een keer waren Co en ik bij een wedstrijd van Lierse. We ontdekten toen zoveel clubvertegenwoordigers op de tribune dat Co in de rust zei: `laten we maar naar huis gaan. Dit heeft geen zin'. We hebben hem toen toch een aanbieding gedaan. Stein is slim. Hij wil eerst bij een kleine club slagen en dan de overstap naar een Europese topclub maken.''

Nadat Huysegems de huidige nummer drie van de Franse competitie binnen een kwartier op een 2-0-achterstand had gezet, hield AZ zijn tegenstander stevig in de tang. Landzaat kreeg na een fraaie aanval een geweldige kans op 3-0, maar de international schoot van dichtbij op de paal. In de tweede helft moest AZ af en toe wat gas terugnemen omdat het moordende tempo niet was vol te houden. Auxerre kon daar niet van profiteren. Roux wisselde spitsen voor spitsen en durfde geen enkel risico te nemen omdat hij kennelijk een groter pak slaag vreesde. Zelfs uitblinker Bonaventure Kalou werd door de Foppe de Haan van Frankrijk naar de kant gehaald. Want de oud-Feyenoorder vertoont volgens Roux elk duel een dalende lijn.

Daardoor werd het voor AZ nog eenvoudiger de klus op een professionele wijze af te maken. Adriaanse was achteraf verbaasd dat zijn spelers op internationaal niveau al zoveel volwassenheid tonen. ,,Toen ik twee jaar geleden bij deze club in dienst trad, verloor vrijwel hetzelfde elftal nog met 5-0 van FC Zwolle. Maar het is natuurlijk wel zo dat we een uitgebalanceerde selectie hebben met oudere spelers van achter in de twintig en voor in de dertig, zoals Van Galen (34, red.) en doelman Timmer (32). De groep heeft tactisch, technisch, conditioneel en qua beleving een flinke sprong voorwaarts gemaakt.''

Als AZ verder komt in het UEFA-Cuptoernooi kan de belasting de ploeg parten gaan spelen. Adriaanse maakt zich daar (nog) niet al te veel zorgen over. ,,We hebben een brede selectie zonder afgunst of jaloezie. Tarik Sektioui moest vandaag zelfs vanaf de tribune toekijken. Terwijl hij zijn loopbaan bij Auxerre is begonnen. Maar ik heb hem niet horen klagen.''

Sterspeler Barry van Galen demonstreerde in zijn gebruikelijke uur speeltijd (wegens zijn leeftijd) weer een paar fraaie staaltjes. Adriaanse liet zich geen uitspraak ontlokken over de vraag of bondscoach Van Basten de offensieve middenvelder op 17 november tegen Andorra moet laten debuteren in Oranje. ,,Maar wat ik onbegrijpelijk vind is het feit dat Jan Kromkamp niet bij de voorselectie zit. Ik zou hem als eerste selecteren'', zei Adriaanse met een verwijzing naar het beleid van de bondscoach.

    • Erik Oudshoorn