`Arafat bevindt zich tussen leven en dood'

De Palestijnse leider Yasser Arafat bevindt zich in een coma, is niet hersendood, maar bevindt zich op ,,de overgang tussen leven en dood'', aldus de Palestijnse vertegenwoordiger in Parijs, Leila Shahid.

Artsen in het Franse militaire hospitaal waar de 75-jarige president van de Palestijnse Autoriteit sinds vorige week vrijdag verblijft hebben nog geen diagnose bekendgemaakt. Volgens Shahid is wel vastgesteld dat de oude guerrillaleider geen leukemie of maagkanker heeft. ,,Alle vitale organen werken, hij kan, maar hij kan ook niet ontwaken'', aldus Shahid.

Arafat werd woensdag overgebracht naar de intensive care van het Percy-ziekenhuis. Sindsdien hebben Franse en Israëlische media verschillende malen zijn overlijden gemeld. Die geruchten werden vandaag versterkt door Israëlische media en minister van Justitie Lapid die zei dat ,,iedereen toch weet dat Arafat klinisch dood is''. Gistermiddag maakte de Luxemburgse premier Juncker in Brussel bekend dat Arafat was overleden. Zijn medewerkers trokken die mededeling later in; Juncker zou zich gebaseerd hebben op de Israëlische militaire radio.

De Israëlische regering zegt maatregelen te hebben genomen voor het geval dat na het overlijden van Arafat onlusten uitbreken. Palestijnse ministers benadrukken dat de opvolging ordelijk zal verlopen en dat geen van de Palestijnse fracties van plan is voor ongeregeldheden te zorgen. Linkse Israëlische politici hebben de regering-Sharon opgeroepen na het overlijden van Arafat terughoudend te zijn met militaire operaties in de bezette gebieden.

De Israëlische regering zal niet toestaan dat de Palestijnse leider begraven wordt op de Haram al-Sharif (voor joden en christenen de Tempelberg). Bij de Al-Aqsamoskee zijn vandaag wegens de vierde vrijdag van de ramadan extra veiligheidsmaatregelen genomen, omdat 150.000 gelovigen hier komen bidden. Als gevolg van de vastenmaand is het in Palestijnse gebieden zeer kalm.

OPVOLGERS pagina 5

www.nrc.nl

dossier Midden-Oosten