Aegon verkoopt dochter VS

Verzekeraar Aegon heeft een dochteronderneming in de Verenigde Staten verkocht. De activiteiten van financieringsmaatschappij Transamerica Finance Corporation (TFC) op het gebied van leasing van zeecontainers komt in handen van TAL International. Aegon krijgt 1,2 miljard dollar (932 miljoen euro) voor het onderdeel.

Dit heeft de Haagse verzekeraar gisteren bekend gemaakt. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de schuld te verlagen.

De verkoop is in overeenstemming met de strategie van Aegon. Het bedrijf is bezig onderdelen af te stoten en zich puur te richten op levensverzekeringen, pensioenen en daaraan gerelateerde spaar- en beleggingsproducten. Aegon had al aangekondigd dat de scheepvaartactiviteiten van TFC – waaronder het beheer van een vloot van zeecontainers – niet werd beschouwd als kernactiviteit.

TFC was onderdeel van Transamerica, het bedrijf dat Aegon in 1999 kocht voor 9,7 miljard dollar. Aegon heeft sindsdien al een aantal onderdelen van Transamerica weer doorverkocht. Dit werd nodig omdat verzekeraars de afgelopen jaren de financiële positie zagen verslechteren door de sterke koersdalingen op de aandelenmarkt. Zo verkocht het in augustus 2003 al een ander onderdeel van TFC dat gespecialiseerd was in voorraad- en handelsfinanciering aan General Electric.

Het conglomeraar uit de Verenigde Staten betaalde toen 5,4 miljard dollar. TFC's werkzaamheden op het gebied van onroerendzaakbelasting en het onderdeel dat belast was met de certificering van vastgoedlocaties voor overstromingsrisico's werden eerder in 2003 al verkocht aan First American Corporation.

De activiteiten op het gebied van de zeecontainers vertegenwoordigen volgens Aegon een waarde van ongeveer 1,1 miljard dollar. De verzekeraar zal een overbruggingskrediet verstrekken van 275 miljoen dollar, een bedrag dat binnen een jaar zal worden afgelost. TFC heeft ook nog activiteiten op het gebied van leasing van Europese opleggers. Deze activiteit vertegenwoordigt een waarde van 400 miljoen dollar. Aegon heeft gezegd dat het verwacht dat ook deze verkoop dit jaar wordt afgerond.

TAL is een recent opgericht bedrijf. Het staat onder beheer van de Jordan Company, een investeringsmaatschappij uit New York.