Acht uur op 8-8-08, in Peking

Niet toevallig heeft China vandaag bepaald dat de Olympische Spelen in Peking beginnen op 8 augustus 2008 om acht uur 's avonds plaatselijke tijd. Acht is in China een geluksgetal, omdat het klinkt als het Chinese woord voor ontwikkeling en vooruitgang.

Of 8 augustus – de achtste van de achtste maand – ook in de praktijk zo'n gunstige begindatum is, hangt erg af van het weer. Met een beetje pech lopen de temperaturen in Peking in augustus op tot zo'n veertig graden, nou niet bepaald een aantrekkelijke temperatuur om topsport bij te bedrijven.

Als je sport haal je bovendien lekker diep adem, maar of je in Peking tegen die tijd ook schone lucht in je longen krijgt, is nog zeer de vraag. Voor dit jaar streeft Peking naar een minimum aantal van 227 dagen met `schone lucht', maar het lijkt er niet naar dat de stad dat streefgetal ook gaat halen. Eind september waren er nog maar 175 van die dagen geteld, en juist de winter is vuil. Dat is een tegenvaller voor de Chinese organisatoren van de Spelen, die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schone lucht hebben beloofd.

Gelukkig voor de olympische sporters is de lucht 's zomers meestal minder zwaar vervuild. In de winter is er veel energie nodig voor verwarming, en die energie komt vooral van de vele vuile, kolengestookte centrales. Wel komen er in Peking steeds meer auto's, waarmee de vervuiling door uitlaatgassen ook steeds grotere vormen aanneemt.

Gaan de olympische sporters daar last van krijgen? Misschien. Het kan zijn dat Peking rond de Olympische Spelen simpelweg een verbod afvaardigt op het gebruik van personenwagens in de stad. Voorlopig wil de Chinese hoofdstad het gebruik van auto's, voor veel Chinezen hét symbool van China's economische sprong voorwaarts, nog niet aan banden leggen. Zelfs niet voor de Olympische Spelen.