Zeperds in New York

Radiomaker en stand-up comedian Micha Wertheim wil rijk en beroemd worden. Geïnspireerd door het nummer New York, New York van Frank Sinatra vertrekt hij naar New York, de bakermat van de stand-up, nadat hij begin dit jaar het Leids Cabaret Festival had gewonnen.

In het smakelijke verslag Start spreading the news laat Wertheim de luisteraar kennis maken met de harde realiteit van New York. ,,If I can make it there, I'm gonna make it anywhere'', schalt Sinatra. Maar in de `city that never sleeps' zijn meer kapers op kust. Honderden zijn bezig `rich en famous' te worden en zoeken wanhopig een uitlaatklep. Wertheim verzeilt in tal van obscure theatertjes en oude garages waar hij voor zijn optreden vijf dollar moet betalen en bezoekers naar binnen moet lokken. Er is er zelfs een bij waar het toilet achter het podium is zodat mensen die hoognodig moeten tijdens het optreden langs de performer schuiven.

Het wordt een tocht met weinig grappen en veel teleurstellingen. Het lukt hem maar een paar keer tot een open podium door te dringen. Als hij uiteindelijk de laatste vijf minuten voor sluiting op het podium staat is iedereen bezig bezig zijn consumpties af te rekenen en het pand te verlaten.

Hij laat zich echter niet uit het veld slaan en en put moed uit wat bekende `jokers' als Lenny Bruce en Allen Stewart Koningsberg (Woody Allen) hebben moeten doen. Hij bezoekt zelfs een professor die een comedy institute heeft en hem vertelt dat iedereen grappig kan zijn. Maar daarvoor moet je dan wel cussussen van een dag, een week of zelfs een jaar volgen.

Om door te dringen tot de Late Show van David Letterman in het Ed Sullivan Theatre neemt hij contact op met Eddie Brill, een stand-up comedian die voor de opkomst van Letterman het publiek moet opwarmen. Hij komt uiteindelijk vlakbij Letterman in een kamer terecht waar hij de talkshow via een televisie mag volgen. Na de show neemt Brill hem nog even mee de studio in om het bureau van Letterman te laten zien. Het hoogtepunt van zijn reis. Het mag duidelijk zijn dat Wertheim het in New York niet heeft gemaakt. Hij moet gewoon geestige programma's blijven maken.

De avonden: Start spreading the news, VPRO, 747AM, 22.00-23.00u.

    • Markus Meulmeester