Winst ING hoger door bankbedrijf

Bank en verzekeraar ING heeft een fors hogere winst geboekt in het derde kwartaal. Het resultaat steeg vooral door het bankbedrijf en de winsten uit de verkoop van aandelen.

De nettowinst van ING steeg met 63 procent tot 1,59 miljard euro. De operationele winst – exclusief de verkoopwinsten of -verliezen – nam toe met 28 procent tot 1,2 miljard euro. Deze winst werd in gelijke porties opgebracht door het verzekerings- en bankbedrijf.

De bankdivisie boekte een nettowinst van 601 miljoen euro, een stijging van 42 procent. De divisie profiteerde van lagere risicokosten en van de groei van ING Direct in onder meer Spanje, de VS en Duitsland. ING Direct, dat in negen maanden groeide van 8,2 tot 10,7 miljoen klanten, boekte een operationele winst voor belastingen van 117 miljoen euro, een plus van 89 procent. ING-topman Michel Tilmant, een Belg die dit jaar Ewald Kist opvolgde, zei dat er geen plannen zijn voor een beursgang van ING Direct. ,,We zijn al vaak benaderd door zakenbanken met de suggestie voor een beursgang, maar dat lijkt ons geen goed idee. ING Direct is onderdeel van onze groeistrategie.''

De verzekeringstak boekte een winststijging van 12 procent tot 611 miljoen euro. De winst werd gedrukt door de last van 450 miljoen euro die ING nam bij de verkoop van een Amerikaans dochterbedrijf dat in levensverzekeringen doet. Deze verkoop is onderdeel van een herindeling die in de loop van 2005 wordt afgesloten. Tilmant zei meer verkopen en kleine overnames te verwachten, maar sloot grote overnames of desinvesteringen voorlopig uit.

De bestuursvoorzitter wilde geen prognose geven voor heel 2004, een beleid dat ING dit jaar introduceerde. Het concern zei wel ,,vol vertrouwen'' te zijn over het hele jaar.