Wethouder: geef verdachten aan

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb heeft gisteren de Marokkaanse gemeenschap opgeroepen individuen aan te geven bij de autoriteiten bij het vermoeden ,,dat iemand een grens dreigt over te gaan''. Aboutaleb, die als wethouder onder andere verantwoordelijk is voor integratie, zei dat gistermiddag tijdens een protestbijeenkomst in de Alkabir Moskee in Amsterdam.

Voor mensen die volgens Aboutaleb de ,,gezamenlijke kernwaarden'' van de Nederlandse samenleving niet delen, is geen plaats. ,,De vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het antidiscriminatiebeginsel zijn de belangrijkste onderdelen daarvan. Een ieder die deze waarden niet deelt, doet er verstandig aan zijn conclusies te trekken en te vertrekken.''

In de Alkabir Moskee in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer, het stadsdeel waar Theo van Gogh woonde, waren gisteren verschillende organisaties bijeen om de moord op de filmmaker scherp te veroordelen. Volgens Aboutaleb hebben politie en justitie burgers nodig om fanatici op te sporen. Ook de Marokkaanse gemeenschap riep hij daartoe op, omdat het ,,belang van stabiliteit en veiligheid voor alle Amsterdammers zwaarder moet wegen dan het groepsgevoel.''

Aboutaleb heeft inmiddels vernomen dat de verdachte van de moord op Van Gogh met diverse mensen over zijn plannen had gesproken. ,,Ik had dat willen weten. Had dat verteld'', zei een geëmotioneerde Aboutaleb. Hij benadrukte dat op de Marokkaanse gemeenschap een buitengewoon zware taak rust om mee te werken aan het herstellen van de rust en mee te werken aan het ,,produceren van tegengif'' voor onverdraagzaamheid en intolerantie. Aboutaleb: ,,Laat uw geloof niet jatten, gijzelen door fanatici.''