Wat doen de kinderen

Pluizen

Altijd al willen weten wat er in de braakbal van een uil zit? In Museum Naturalis wordt van 6 t/m 14 november de Nationale Pluisweek gehouden en dan zijn er workshops bottenballen uitpluizen in het Atelier. Tijdens de workshops leren kinderen de verschillende roofvogels en hun prooien kennen en wordt uitleg gegeven over roofvogels en hun dieet. Daarna is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Elke deelnemer krijgt zijn of haar eigen braakbal en mag deze uit gaan pluizen op zoek naar resten van het menu. Met behulp van een zoekkaart wordt bepaald wat de vogel heeft gegeten. Aan het einde van de workshop krijgt elk kind als bewijs van pluisbekwaamheid een Pluisdiploma.

Pluisweek in Museum Naturalis, Darwinweg, Leiden van 6 t/m 14 nov. Deelname €1. Starttijden en inschrijven via www.naturalis.nl of 071-5687626. De workshop duurt 1,5 uur. Na de workshop kan voor €1 ook het museum worden bezocht.

Vondsten determineren

Wie op wandelingen of tijdens een vakantie veertjes, insecten, stenen, schelpen, paddestoelen, botten, vogels, diersporen, fossielen en mineralen heeft en er graag meer over wil weten kan 7 november terecht in het Milieu Educatie Centrum op de Vondstendag. Daar staan allerlei marktkramen met deskundigen die helpen met het op naam brengen van het voorwerp of wat meer vertellen over de vondst. De meeste deskundigen hebben zelf een deel van hun verzameling meegenomen.

Vondstendag op zo 7 nov van 13-17u in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Inl 040-2594700 of www.mecehv.nl. De toegang is gratis.

Theater bezoeken

In meer dan 100 theaters en andere locaties zijn op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november tijdens de Jeugdtheaterdagen voorstellingen te zien. Zelf kunnen kinderen ook actief meedoen met workshops, rondleidingen en andere theateractiviteiten: een kijkje achter de schermen, verhalen vertellen, een nabespreking met de acteurs bijwonen etc.

In 's-Hertogenbosch wordt zondag 7 november de Jeugdtheaterdag in de nieuwe Verkadefabriek gehouden. Vanaf 14u is iedereen van harte welkom voor de officiële opening; de voorstellingen en workshops beginnen om 15u. Er zijn workshops Improviseren, Musical (8 t/m 10 jaar) en Theatersport (11 en 12 jaar) in samenwerking met Picos, de amateur-theaterschool. Elke workshop wordt tweemaal gegeven (om 15u en 16u15 en duurt een uur. Res 073-6818160, kosten €5.

Het volledige programma is te lezen op www.jeugdtheaterdagen.nl Kaarten voor de voorstellingen in de Verkadefabriek www.verkadefabriek.nl of 073-6818160. Volw €6, kinderen €5.

Barbiekleren ontwerpen

Meisjes die dol zijn op Barbiepoppen kunnen zaterdag 6 november in het Haagse Indisch Huis naar een Barbiemiddag. Eerst is er een Barbie-poppenkast door Poppentheater 2000, waarbij de sprookjes Assepoester en Sneeuwwitje worden gespeeld door Barbiepoppen. De poppenkast wordt afgesloten met een modeshow. Daarna geeft Elsa Schouten een workshop Barbie-kleding maken.

Barbie-poppenkast, -modeshow en -workshop kleren maken op za 6 nov vanaf 14u in het Indisch Huis, Javastraat 2b, Den Haag. Aanmelden via 070-3462616 of mail info@hetindischhuis.nl. De materiaalkosten zijn €10 (incl Barbiepop). Jongetjes mogen hun Action Man poppen meenemen en zelf de look bepalen voor hun poppen. Ook is een expositie te zien over Barbie: Barbie van blond naar bruin t/m 30 jan 2005.

Op dierensurvival gaan

Zelf ontdekken en ervaren hoe de natuur in Nederland eruit ziet? Op zaterdag 6 november kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar tussen 10 en 15u meedoen met een speurtocht rondom Duincentrum De Zandwaaier in Nationaal Park Zuid-Kennemerland of binnen met het interactieve dierenreisspel. De rode draad in de dierensurvival is een trektocht van het dier tussen twee belangrijke natuurgebieden, waarbij het dier snelwegen moet trotseren, rust- en voedselgebieden mist, maar ook ecoducten tegenkomt. Bij het spel krijgen kinderen een routekaart en maken ze een diermasker en dierpaspoort. Zaterdag 6 november kan er op twee plaatsen in het park gewerkt worden op een familiewerkdag. Iedereen is van harte welkom, kinderen onder de 16 jaar graag met een begeleider. Meenemen: laarzen, lunchpakket en indien nodig regenkleding. Voor drinken wordt gezorgd. Verzamelen met de fiets om 9u30 bij ingang Bleek en Berg, Bergweg (zijweg van de Brederodelaan) te Bloemendaal; aanmelden 023-5248391 of bij de parkeerplaats van ingang Middenduin, Duinlustweg, Overveen om 10u. Aanmelden 0251-662244, 023-5411119, en via website www.pwn.nl

Donker in de duinen: in november gaat de zon onder tegen vijf uur 's middags. Wat gebeurt er dan in de duinen? Olv de boswachter wordt er zaterdag 6 november na zonsondergang door de duinen en bossen gewandeld.

De wandeling begint in het lichte bos en via de duinen wordt er door een donker bos teruggewandeld.

Neem stevige schoenen mee en trek donkere kleding aan die niet kraakt. De wandeling start om 16u bij ingang Midden Herenduin, Duin en Kruidbergerweg in Santpoort Noord.

De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en kost €2,50 per volwassene en €1 per kind/65+. Aanmelden 023-5411119.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl