Voorkeur regio

HAARLEM

fotografie

De Haarlemse fotografe Kyung Dropsie is gefascineerd door Berlijn. Vanuit de vele stations die de stad rijk is, legde zij in een omtrekkende beweging de voortdurende ontwikkelingen van het stadsbeeld vast.

Berlijn, foto's van Kyung Dropsie. T/m 12 dec in Spaarnestad Fotoarchief, Groot Heiligland 47, Haarlem. Di t/m za 12-17u, zo 13-17u. Inl 023-5185152.

Smoeder Dramaschrijver Maria Goos en acteur Marcel Musters maken de lunchvoorstelling Smoeder over hun overleden moeders; een bescheiden monument voor twee Brabantse volksvrouwen die door hun dood de gedachten van hun kinderen sterker beheersen dan dat ze dat ooit tijdens hun leven hebben gedaan. Nu eens spelen ze zichzelf en dan weer hun moeders. Die hebben elkaar bij leven en welzijn nooit ontmoet maar gaan nu in de Moederhemel gezellig bij elkaar op de thee.

3-6 nov. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

Club Funday Deluxe

Tijdens de extra lange (17-01u) eerste editie van Club Funday op zondag 7 november, georganiseerd in samenwerking met De Kunstlijn, treden nationale en internationale artiesten op in twee zalen. Diverse muziekstijlen komen aan bod, waaronder pop, punk, garage rock en dance. Tribute to Nothing (UK) brengt harde punkmuziek en behoort samen met de eveneens uit Groot-Brittannië afkomstige band M.A.S.S.Electric Barbarian zorgt voor een mix van dance en improvisatie. De band wordt bijgestaan door Kain, die deel uitmaakt van de legendarische godfathers of hiphop rap Last Poets.

Inl www.patronaat.nl

Lanschap

In het Teylers Museum in Haarlem is tot en met 16 januari de tentoonstelling Lanschap van Verlangen te zien met ruim tachtig schilderijen en tekeningen die het Nederlandse landschaps belichten in de periode 1775 en 1850. Onder meer werk van Andreas Schelfhout (1787-1870), Johannes Christiaan Schotel (1787-1838) en Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862).

Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Inl 023-5319010 of www.teylersmuseum.nl

HILVERSUM

Cultureel Hilversum

Op zaterdag 6 november zijn er in Hilversum verschillende activiteiten zoals wandelingen door het centrum, rondleidingen door het Raadhuis, workshops grafische technieken, toneellessen, optredens en voorstellingen. Cultuurtraject Hilversum, biedt een programma voor jong en oud op het gebied van beeldende kunst, film, theater, architectuur, historie, muziek, literatuur, zang en dans!

Programmaboekje verkrijgbaar bij de VVV en deelnemende instellingen. Inl www.cultuurtrajecthilversum.nl

LEIDEN

Novecento TActeur Porgy Franssen speelt een monoloog van de Italiaanse Allessandro Barrico over een kind dat geboren is op de oceaanstomer Virginia en dat schip niet wil verlaten uit angst voor de grote buitenwereld. Hij groeit uit tot de grootste pianist van de oceanen. Franssen vertelt subtiel en ingetogen het levensverhaal van deze pianist, Novecento geheten omdat hij in 1900 werd geboren. De geschiedenis is gebaseerd op de tekst Novecento van de Italiaan Allessandro Barrico.

4-6 nov LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl

NOORD-HOLLAND

Natuurwerkdag

Zaterdag 6 november gaan duizenden deelnemers weer een dag actief aan de slag in bos, heide, vennen, trilveen of duingebied. Op 250 locaties in heel Nederland wordt er samen gewerkt aan onderhoud van natuur en landschap. Hiervan liggen 23 locaties in Noord-Holland. Door mee te doen aan de werkdag krijgt men een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die vrijwilligers, natuur- en landschapsorganisaties in de omgeving verrichten. Men kan bijvoobeeld snoeien in het Duinpark bij Ecomare op Texel, grauwe wilgen en zachte berken verwijderen in het Zwanenwater of zeisen, maaisel bijeen harken en opruimen en sloten uithalen bij het Landje van Naber in Hoorn.

Inl www.natuurwerkdag.nl of 0900-777 09 00.

UTRECHT

Susan Graham

De Amerikaanse stersopraan Susan Graham is zondagmiddag 7/11 te gast in de serie TROS Opera voor een programma met aria's van Mozart, de Rückert-liederen van Mahler en de `scène van de componist' uit Strauss' Ariadne auf Naxos. Het Radio Symfonie Orkest, dat ook de Ouverturen Die Zauberflaute (Mozart) en Der Fresichütz (Weber) uitvoert, staat onder leiding van Jirí Kout.

Aanvang: 15u, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Res 030-2314544 of www.vredenburg.nl

Hoofd zonder wereld 't Barre Land werkte zes jaar aan het geestige en intelligente drieluik Hoofd zonder wereld, een bewerking van Elias Canetti's enige roman Het martyrium. De wereldvreemde Professor Kien (Jacob Derwig) trouwt met zijn huishoudster (Margijn Bosch), die hem vervolgens uit zijn met boeken gevulde huis zet. Weerloos komt hij in de duistere hoeken van de stad terecht. In het derde deel is Kien helemaal alleen komen te staan. Hij fulmineert tegen de domheid.

8 nov Utrecht, Snijzaal. Tournee t/m 18 dec. Inl 030-2316142 of www.barreland.nl

Spaanse literatuur

Het Cervantes Instituut in Utrecht organiseert op 0 en 16 november een programma over de Lage Landen en de Spaanstalige wereld. Aan de hand van het werk van schrijvers, essayisten, uitgevers en historici worden rondetafelgesprekken georganiseerd waarbij het publiek de gelegenheid krijgt vragen te stellen aan de deelnemers. De spreektaal is Spaans met simultaanvertaling in het Nederlands.

Inl 030-2334261 of www.cervantes.nl