Trainer Koeman weet het nu ook niet meer

Het speciale buffet met heerlijkheden uit het Midden-Oosten was niet besteed aan Ajax na afloop van het verloren duel tegen Maccabi. ,,Kom op jongens, we gaan naar het hotel.''

De zwarte, suède discoschoenen van Ajax beginnen te knellen aan de voeten van Ronald Koeman. En dan dat nummer – een gestyleerde 1 – op de rode clubdas van het tenue de ville van de club. Koeman had deze curieuze das wel willen afrukken van frustratie. In plaats daarvan liep hij boos het veld af, langs de dug-out van Maccabi Tel Aviv zonder coach Klinger een hand te geven. Nadien overspoelde hij zijn spelers met verwijten. ,,Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld. Het lijkt wel alsof ze niet willen winnen, het lijkt wel of ze alleen maar tegen zichzelf spelen.''

In Israël had Ajax de weg omhoog willen inslaan, de ,,periode van negativisme'' had moeten worden afgesloten met een internationale overwinning. Dit Maccabi Tel Aviv kunnen we pakken, hoe lastig de Israëliërs thuis ook kunnen zijn, was de onuitgesproken gedachte. Koeman, zo vertelde hij, had de afgelopen weken alles geprobeerd. Hij was boos geweest, had de jongens een aai over de bol gegegeven, vorige week waren ze nog met z'n allen gaan koken en gisteren, de ochtend voor de wedstrijd, hadden ze bij de jachthaven van Herzliya-Pituach gezellig koffie gedronken en daarna nog een prachtige strandwandeling gemaakt. De teamgeest groeide onder zijn ogen. ,,We trekken echt veel meer met elkaar op dan voorheen en de sfeer was goed.''

Maar na afloop van de wedstrijd, waarin Ajax werd verslagen door de frêle Ethiopische Israëliër Baruch Dego die dit seizoen meer op de bank heeft gezeten dan gespeeld, wist Koeman het niet meer. Aangeslagen en duidelijk aan het einde van zijn vermogen van de jonge spelersgroep een krachtig geheel te maken.

Het laatste kwartier van de zwaar beveiligde wedstrijd zelf had hij al zeer zichtbaar en symbolisch de coaching overgelaten aan een drukgebarende Ruud Krol, overigens ook in Tel Aviv voor de kenners een legende. Op de vraag `Wat nu?' zuchtte Koeman diep en zei: ,,Ik weet het even niet meer. Ik heb geprobeerd rust te creëren en de spelers meer vertrouwen te geven, maar dit is een team dat niet zeker is over zichzelf'', analyseerde Koeman. Of hij besefte dat hij daarmee ook naar zichzelf wees, bleef in het midden.

De tegengoals waren ,,onbegrijpelijke'' fouten van keeper Maarten Stekelenburg en Johnny Heitinga, die ,,onverantwoorde risico's'' hadden genomen. En voorin wisten vleugelspelers Rosales en Mitea, die ook werd vervangen, de geïsoleerde Van der Vaart (,,Wij spelen niet, wij modderen maar wat aan'') zelden te bereiken.

,,Hoe nu verder?'' was de vraag die meereizende sportjournalisten in vele varianten aan Koeman stelden. Een concreet antwoord kon de zichtbaar vermoeide Koeman niet geven. Of het moet zijn dat ,,na slechte dagen ook altijd goed dagen komen''. De vraag hoelang hij nog coach van Ajax denkt te blijven beantwoordde hij in de catacomben op weg naar de bus met een schouderophalen. Over de vooruitzichten in de Champions League: ,,Een tweede plaats kunnen we wel vergeten. En tegen Juventus uit zal het wel heel moeilijk worden.''

Directie en bestuur van Ajax waren intussen schielijk vertrokken. Directeur Arie van Eijden keek in het stadionrestaurant naar het speciale buffet, met alle heerlijkheden van het Midden-Oosten, hoorde de swingende tonen van de band en draaide zich om richting bus. ,,Kom op jongens, we gaan naar het hotel.'' De gastheren in het stadionrestaurant verbouwereerd achterlatend.

Maar daar overheerste natuurlijk de tevredenheid. En ook de verbazing over Ajax, het grote, roemruchte Ajax, het favoriete Europese team van menig Israëliër. ,,Wat is daar aan de hand. Die ploeg heeft geen karakter, geen persoonlijkheid, is totaal stuurloos. En tegelijkertijd maken ze een arrogante indruk, ze gedragen zich als Ajacieden, maar spelen niet als Ajacieden'', riep Eli Shvidler, befaamd columnist van de grootste krant van Israël, het Russischtalige SportExpress. ,,Heb ik net een scherpe column geschreven over de teloorgang van Maccabi Tel Aviv, het failliet van het Israëlische internationale clubvoetbal en waarom het helemaal nooit iets zal worden onder coach Klinger winnen ze opeens van Ajax.''

En niemand was meer verbaasd dan de dromerige Baruch Dego, de hedendaagse Yehuda de Maccabeër (Bijbelse figuur die de Syriërs en de Romeinen versloeg in 1070 voor Christus). Na aanvaringen met coach Klinger stond hij op het punt Maccabi Tel Aviv te verlaten. Maar met een brede lach zei hij gisteravond: ,,Ik wil daar niet meer over praten. Baruch Dego is terug''. En Klinger zelf denkt al aan de wedstrijden tegen Bayern München en Juventus, want in de strijd om de derde plaats in groep C heeft zijn ploeg Ajax nog niet verslagen.

    • Oscar Garschagen